Hjuvik till final i Youth Sailing Champions League

  • 9 apr 2023

image: Hjuvik till final i Youth Sailing Champions League

Hjuviks BK är klara för finalen i Youth Sailing Champions League sedan de kommit fyra i kvalet som avslutades på söndagen i Vilamoura, Portugal. Av 13 toppklubbar från hela Europa gick Hjuvik till final där de slutade fyra.

– Det här var vårt mål. Att ta oss till finalen i Youth Sailing Champions League. Men jag hade inga stora förväntningar. Vi hade bara två träningstillfällen tillsammans innan vi åkte hit, säger Hjuviks rorsman Jonathan Krenser.

Segern gick till tyska Bodensee Yachtclub Überlingen. Men för Hjuvik var det viktigast att vara bland de sju främsta som får segla finalen som avgörs i Kiel 1–3 september.

– Vi ska träna mycket mer inför finalen. Det är viktigt att vi är samspelta så att alla vet exakt vad de ska göra hela tiden – utan att vi behöver snacka en massa, säger Jonathan.

Youth Sailing Champions League avgörs med 21 tuffa sprintrace under fyra intensiva dagar. Det gäller att hela tiden vara med och minsta misstag kan straffa sig när racen är så korta. För Hjuvik började regattan med problem redan innan första seglingen, då tre av de fem i besättningen fick sitt bagage först till tredje kappseglingsdagen.

– Det var ganska jobbigt för dem. De hade inga seglarkläder utan fick segla i shorts, t-shirts och lite lånade grejer. Det gjorde det inte direkt lättare, berättar Jonathan.

I Hjuviks besättning ingick, förutom Jonathan Llado Krensler, Johan Bengtsson, Gustav Skålén, Filip Karlsson och Johan Kylebäck.

Från Sverige deltog också Ljungskile SS i kvalet i Vilamoura. Ljungskile hade skickat en ung besättning, med en medelålder på cirka 17 år. Och i tävlingen får man vara upp till 23 år.

Till på köpet var de bara fyra i besättningen och man får vara fem. Speciellt under de första tre dagarna, när det blåste ordentligt, hade de behövt mer vikt på relingen.

Ljungskile slutade på tolfte plats. I laget ingick Aron Wärnberg, Philip Mathiesen, Vilgot Hjort och Oskar Andersson.