Kombinera elitsatsning med högre studier

  • 3 apr 2023

image: Kombinera elitsatsning med högre studier

Vill du fortsätta elitsatsa på segling efter gymnasiet så är Riksidrottsuniversiet och Elitvänliga lärosäten en fin möjlighet. Du får bland annat anpassade studier vad det gäller föreläsningar, studietakt och tentor. Landslagsseglaren i 470 Mixed Lovisa Karlsson är en av våra RIU-studenter. Hon bor i Varberg, satsar mot OS 2024 men lägger också grunden till en civil karriär.

 

Hej Lovisa! Du är RIU student, vad menas med det? 

Det innebär att jag läser på universitetet, Chalmers i Göteborg och kombinerar mina studier med elitsegling.  

Varför valde du RIU? 

Jag valde RIU för att enklare kunna göra en OS-satsning i segling samtidigt som jag pluggar vidare. För mig har skolan alltid varit viktig och jag vill ha en bra grund att stå på när jag avslutar min seglingskarriär. Det har därför varit av stor betydelse att kunna plugga vidare samtidigt som jag jagar mina mål och drömmar i seglingen.  

Vad är fördelarna med RIU? 

Fördelarna med RIU är många. Praktiska fördelar är gymkort, resurspersoner och ett nätverk av personer men framför allt gör det att lektorer och studievägledare har ökad förståelse för fler dagar på resande fot och möjlighet till justeringar i diverse kursplaner.  

Hur funkar det i praktiken för dig att elitsatsa och vara RIU student? 

Ibland är det svårt med mycket hög belastning från både skola och idrott, men jag är nöjd med den balansen som jag har hittat. 

Finns de några nackdelar? 

Inte för mig. Allt anpassas på individnivå och du själv är ansvarig för vilka delar av RIU du vill använda. 

Varför tycker du att man ska plugga parallellt med sin idrott? 

För mig är det viktigt med en trygg grund att stå på, det skapar studierna för mig. Det skapar förutsättningarna att enklare komma ut i arbetslivet när jag väljer att avsluta min elitidrottskarriär. Dessutom ger det mig ett större perspektiv i livet som ger fördelar både i och utanför idrotten. 

Vad är ditt mål med att vara RIU student? 

Mitt mål med att vara RIU-student är att skapa grunden för en civilkarriär, samtidigt som jag kan satsa helhjärtat på den idrott som jag brinner för.  

Tips till någon som vill satsa på segling och plugga 

Våga testa, ta möjligheter och skynda långsamt! :)  Om du vill plugga vidare, prova och se hur det funkar just för dig. Bättre att testa än att inte testa alls. Sedan finns skolan alltid kvar, gör studierna i den takt som passar dig bäst utan att jämföra dig med kompisarna runtomkring. 

Är du nyfiken på RIU eller EVL? Läs mer här på Riksidrottsförbundets webb och/eller kontakta Marit Söderström på Seglarförbundets kansli som hanterar intygen praktiskt marit@ssf.se 08-459 09 94.