Rekordmånga tjejer till seglargymnasierna

  • 22 feb 2023

Efter en fyra månader lång antagningsprocess kan Svenska Seglarförbundet nu hälsa 16 lovande ungdomar välkomna till våra Seglargymnasium i Lerum, Motala och Vellinge med start hösten 2023.  

Rekryteringen som har pågått sedan 1 oktober avslutades i mitten av februari. Årets antagningar utgjorde ett trendbrott i och med att vi för första gången tar i fler tjejer än killar till våra seglargymnasier. Nio tjejer och sju killar kommer till hösten att få börja sin gymnasieutbildning med inriktning på segling i Motala, Lerum och Vellinge. 

Seglingsgymnasierna innebär världsunika utbildningar där idrottsintresserade elever kan kombinera sina gymnasiestudier med sin idrott och även få betyg i sin idrott, i ämnet Specialidrott

Svensk segling har tre seglingsgymnasium med riksintagning. I Motala och Lerum fokuserar man på klasserna ILCA och 29er och i Vellinge ligger fokus på våra foilande klasser.

I rekryteringen till skolorna ingår en skriftlig ansökan, en film som visar seglingsfärdigheterna, en intervju samt tränarreferenser. Nästa steg i processen är att bli kallad till intervju. Där får seglaren berätta om allt från sin seglingsbakgrund, varför hen vill gå på seglargymnasiet, sina målsättningar till förmågan att samarbeta, driv och skolarbetet.  

Per Frykholm, tränare i Lerum, Björn Alm, tränare i Motala och Martin Strandberg, tränare i Vellinge har alla många års erfarenhet av att utveckla unga seglare. Tillsammans med Seglarförbundets barn- och ungdomsansvarige Robert Strange höll de under tre intensiva dagar intervjuer med förhoppningsfulla och laddade seglingsungdomar som ansökt till seglargymnasierna.   

 

Faktaruta 

Antagna till Seglargymnasiet Motala: 

Klara Bjällhage, Torshälla – Torshälla SS

Elin Björklund, Lidingö – Lidingö Jolleseglare

Lisa Modin, Oxelösund – Oxelösund SS

Emma Wennberg, Lidingö – Lidingö Jolleseglare & KSSS (åk 3) 

 
Antagna till Seglargymnasiet Lerum: 
Lykke Seglevi, Helsingborg – Råå Jolleklubb

Selma Hård, Billdal – GKSS

Klara Länje, Göteborg – Lerums SS

Alva Lindqvist, Trollhättan – Vänersborgs SS

Melker Bondjers, Lerum – Lerums SS

Jacob Brännström, Västra Frölunda – GKSS

 

Antagna till Seglargymnasiet Vellinge: 

Linnea Messing, Brunkeflostrand – Lomma Båtsällskap

Ture Sunnergård, Uppsala – Uppsala Kanotförening

Fabian Rehman, Oslo – KNS

Hugo Flygare, Höllviken – Skanörs Båtklubb

Felix Sergelius, Helsingfors – Brändö Seglare

Fabian Hessmarker, Limhamn – Malmö SS