Internationellt funktionärsutbyte - en möjlighet för klubbar och funktionärer

  • 18 jan 2023

Europeiska Seglarförbundet, EUROSAF, erbjuder varje år domare och seglingsledare att komma ut i Europa och få erfarenhet och kompetenshöjning. I år har fyra svenska funktionärer fått chansen samtidigt som våra svenska event får besök av internationella funktionärer.

 

- Man ska söka om man vill öka sin kompetens och få erfarenhet och knyta kontakter. Det kan vara svårt att få inbjudningar till tävlingar om man inte har skapat sig ett kontaktnät och denna typ av erfarenhet ökar möjligheterna, säger HP Hylander som är delegat i EUROSAF utbytet.

Programmet riktar sig i första hand till nationella funktionärer, alltså våra röda domare, umpires och seglingsledare, men även internationella domare och seglingsledare har möjlighet att komma i fråga, men det finns inte lika många platser för dem.

I slutet av november mejlar Seglarförbundet alla som kan komma i fråga för programmet samt alla våra arrangörsklubbar så att de kan erbjuda platser för internationella funktionärer på sina tävlingar. Information publiceras också på svenssegling.se.

- EUROSAFs utbytesmöte är numera i mitten på januari så önskemål från klubbar ska ha kommit in före jul för att listan med tävlingar kan spridas till intresserade funktionärer efter nyår. Både klubbar och funktionärer söker till mig, eftersom jag för arrangörskommitténs räkning håller i denna funktion, säger HP.

Följade kappseglingar får internationella funktionärer säsongen 2023:

GKSS EMRT Icebreaker (MR) - en NRO från TUR och en NU från FRA
GKSS OCR - en NRO från ITA och en NJ från POL
GKSS VMRT Spring Cup MR - en NRO från IRL och en NU från ITA
KSSS Gotland Runt - en NJ från SUI
STSS JSM - en NRO från GBR och en NJ från IRL
GKSS SM Matchracing - en NRO från NED och en NU från ITA

Dessa svenska funktionärer får chans till kompetensutveckling i Europa 2023:

Alexander Bratt som domare till 29er Eurocup i Koper, Slovenien
Per Englund som domare till Starbåts-EM i Cannes, Frankrike
Bo Samuelsson som internationell domare till Tornado-EM i Maurach, ÖsterrikeAnnika Ekman som internationell seglingsledare till EM för Platu 25 i Volos, Grekland