Fullsatt Historisk dag

 • 2 dec 2022

Den 26 november genomförde Svenska Seglarförbundets Historiska utskott en historisk dag på Sjöhistoriska Museet i Stockholm. Ämnet var ”Vi som sjösatte Sverige” och programmet hade en lång rad intressanta talare på ämnet.

Handlingen var om övergången från träbåtar till plastbåtar, hur sättet att konstruera/rita/designa en båt har ändrats från det handfasta hantverket till det nya digitala hantverket. Hur varvsproduktionen från one-off träbåtar till seriebyggen i glasfiber har gått till.

Dagens inbjudna talare var:

 • Sven Matton och Lars Nordlund som delade ut Gaff Yacht Society’s Stiftelse stipendium till Urban och My Lejerstedt Klang, ägare av S/Y Mazurka. Deras duktige kamrat Lasse ”Målare” Andersson var också med i detta. Stipendiet består av 10000kr, ett diplom och en tavla av stipendiebåten.
   
 • Sture Sundén som talade om övergången från Folkbåt i trä till IF båt i glasfiber.
   
 • Per Thelander som talade om konstruktören och entreprenören Knud H Reimers.
   
 • Kim Weckström från Helsingfors Segelsällskap som informerade oss om det 10:e ”Classic Yacht Symposium” som hålls i Helsingfors 25 mars 2023.

Efter detta var det paneldiskussion ledd av Thomas Sandberg med deltagarna konstruktören Rolf Eliasson, konstruktören Håkan Södergren, båthistorikern Per Thelander, konstruktören och båtbyggarna Mats Gustafsson och Daniel Gustafsson (Gustafsönerna naturligtvis de från Rosättra Båtvarv/Linjett).

En mycket intressant diskussion med hög teknisk nivå.

Kaffe med dopp serverades två gånger och vi åt god lunch bestående av Wallenbergare.

Fullsatt-Folkligt-Festligt!