Emil 11:a på EM

  • 21 nov 2022

image: Emil 11:a på EM

Emil Bengtson, GKSS gjorde sin bästa prestation i karriären och slutade på en fin elfteplats när EM i OS-klassen ILCA 7 avslutades idag i franska Hyères. ”Jag är fortfarande inte där jag vill vara men absolut ett steg i rätt riktning”, säger Emil.

Bild: Landslagsseglaren Emil Bengtson har tagit ett utvecklingsmässigt "kliv" i och med elfteplaceringen på EM. Foto: Daniel Stenholm

Emil hade en mycket jämn serie under veckan med placeringarna 7,8,12,14,12,7,22,15,28,9 men fick en tjuvstart i gårdagens elfte race. Det var mycket lätta vindar idag på morgonen när den sista seglingen startade och seglingsledningen tvingades sen avbryta racet på grund av för lite vind. Emil kunde då räkna bort sin tjuvstart och slutade på elfte plats på EM och femtonde totalt.

- Seg avslutning med tjuvstarten men bortsett från min 12:e plats i World Cup i Palma i våras så är detta min bästa prestation i karriären, säger Emil från Hyères och fortsätter:

- Det är flera områden runt seglingen som jag känner har blivit lugnare, som i sin tur gör att jag är mer fokuserad ute på vattnet. Jag är fortfarande inte där jag vill vara men absolut ett steg i rätt riktning, säger Emil.

ILCA 7, den klass som tidigare kallades för Laser standard, är en av de mest populära OS-klasserna med flest deltagande länder och utövare i världen. Det gör konkurrensen stenhård.

- Jag är mest nöjd med att jag till stora delar velat framåt i racet oavsett vart jag ligger och att jag tagit ett race i sänder. Det här är ytterligare ett kvitto på att jag gjort ett rejält lyft i år och jag vet samtidigt att jag kan ”flyga” betydlig högre med rätt stöd runt om, avslutar Emil.

Carl-Fredrik Fock har coachat Emil under EMet och är nöjd med hans prestation.

-Superkul och helt grymt bra jobbat! I många race hade Emil möjlighet att vara ännu längre fram så med denna kontinuitet och sen några extra toppar kommer det bli väldigt spännande att följa framöver, säger Carl-Fredrik.

Övriga svenska placeringar:
ILCA 7
50 Ludvig Lindqvist KSSS, Utvecklingslandslaget
83 Wilhelm Kark KSSS, SWE Sailing Team

ILCA 6 dam
80 Svea Salin GKSS, Utvecklingslandslaget
84 Fanny de Susini GKSS, Utvecklingslandslaget

Resultat hittar du här

Bilder EM