Sju svenska seglare på internationella paramästerskap i höst

  • 1 nov 2022

Sju svenska seglare satsar vidare på VM efter att ha deltagit på Para Nordic Sailing Championship på KSSS i augusti. En av dom är Fia Fjelddahl som vann NMet tillsammans med Styrbjörn Ekengren.

Bild: Under VM i Hansa 303 i Hiroshima, Japan deltog Peter Idar från Sverige

I Oman i november kommer paralympiern och vår mest meriterade paraseglare Fia Fjelddahl köra Para-VM i RS Venture Connect tillsammans med en annan NM-seglare, Patric Rosenberg.

Men först ut på VM-arenan var Peter Idar som seglade sitt första VM i Hansa 303 i Hiroshima i oktober.
- Det var en positiv upplevelse som gav mersmak och ett stort driv att träna mer målmedvetet framöver, berättar Peter.

Tävlingarna inleddes med en tredagars clinic, Para Sailing Development Program (PDP), vilket är en satsning från World Sailing för att öka deltagandet och ge paraseglarna möjlighet till bra träning och utveckling. Peter berättar att PDP-gänget blev ett lag även under VM som hjälpte och stöttade varandra. Även coacherna delade med sig av tips. På frågan om Peter vill segla VM igen så är svaret ett solklart ja.
- Även inclusive-tävlingar lockar där jag skulle kunna tävla ihop med min fru som inte har någon funktionsnedsättning, säger Peter.

Sex seglare kör VM i RS Venture Connect
I slutet av november är det dags för de andra sex seglarna och “2022 RS Venture Connect World Championship” i Oman, i paraklass och i öppen klass där en seglare har en funktionsnedsättning och en inte behöver ha det. Liksom på NM kommer VM genomföras i sprintformat i tillhandahållna båtar.

Fia Fjelddahl som är välmeriterad med deltagande i Paralympics 2016 och med flera internationella mästerskapsmedaljer, deltar i Para-VM i RS Venture Connect tillsammans med en annan NM-seglare, Patric Rosenberg. Hon har erfarenhet av sprintrace och båten RS Venture Connect och har höga förväntningar på sin prestation under VM.
- Patric är stark och jag har rutin och jag tror vi är ett bra lag,  säger Fia. 

De andra besättningarna med Johanna Glennert och Adrian Prodan samt Mikael Ek och Richard Norén, gör VM-debut. De har förberrätt sig både med träning och teori och specifika VM-möten.

- Jag tycker att det är otroligt roligt att så många seglare vill satsa vidare på VM efter att ha fått blodad tand på de Nordiska mästerskapen i somras säger Karin Knigge, paraseglingsansvarig på Seglarförbundet pch fortsätter:

- Det är också viktigt med många utövare utifrån perspektivet att vi vill få tillbaka segling på det paralympiska programmet 2028 i Los Angeles. World Sailing arbetar hårt för detta och i Sverige gör vi vad vi kan genom att till exempel arrangera mästerskap och stötta seglare på internationella event. Fia Fjelddahl är en av profilerna utåt i kampanjen ”Back The Bid #SailtoLA”.