82:a Neptunkryssarpokalen under 125-års jubilerande Vikingaregattan

  • 28 maj 2024

image: 82:a Neptunkryssarpokalen under 125-års jubilerande Vikingaregattan

Under den anrika och 125-års jubilerande Vikingaregattan hos Vikingarnas Segelsällskap var det också en kamp till mållinjen om den 82:a upplagan av Neptunkryssarpokalen den 25–26 maj. Segrade gjorde Staffan och Simon Eklund från Upsala SS. 

 Foto: Curt Gelin. Text: Alexander Bratt 

Bild: SM-vinnarna fv. Simon och Staffan Eklund, Upsala SS

Kappseglingarna i Stockholm lockade 14 Neptunkryssare från Nyköping i söder till Sundsvall i norr. Till dessa hörde regerande pokalinnehavare 274 Beautiful Day från SS Görväln, som seglades av Richard Holmlund och Olle Axelsson. Från Uppsala kom fyra båtar, däribland 272 New Life från Upsala SS som seglades av Staffan Eklund och Simon Eklund och som hade vunnit både förra årets upplaga av neptunkryssarklassen på Vikingaregattan och som senare under sommaren hade blivit svenska mästare.

Alla Stockholms vattenspeglar låg spegelblanka på lördagsmorgonen 25 maj och gjorde det fortfarande när seglarna gav sig ut till kappseglingsområdet på Lilla Värtan. Strax efter klockan tolv hade vinden tilltagit nog för att det skulle gå att kappsegla, men det var fortfarande lätta vindar som rådde i solskenet.

Det finns för stunden ingen kappseglande neptunkryssare hos segelsällskapen i den södra änden av Lilla Värtan och därmed hade ingen båt fördel av hemmavatten. Det visade sig i stället att det var Uppsalabåtarna som trivdes bäst på fjärden, bland annat tog de platserna ett till tre i den andra kappseglingen. När dagen summerades hade 272 New Life tagit två spikar och 228 Black Pearl från Ekolns SK, Christer Olsson och Klas Winter, tagit båda andraplatserna.

Under söndagen var vindarna aningen starkare och jämnare och tre kappseglingar gick att genomföra. I den första vann 228 Black Pearl, medan lördagens suverän 272 New Life enbart slutade femma. I dagens andra var lördagsordningen återställd: New Life spikade före Black Pearl.

I och med att ingen kappsegling räknas bort i Neptunkryssarpokalen var ställningen därmed att 228 Black Pearl ledde på 7 poäng före 272 New Life på 8 poäng inför den femte och sista kappseglingen. I denna skaffade sig New Life tidigt ett försprång på Black Pearl, vilket dock minskade lite hela tiden. På den sista länsen gippade båda båtarna ut mot babords sida av banan och följdes där åt ner mot den sista rundningen. New Life lyckades hålla Black Pearl bakom sig till rundningen och genom det sista halvvindsbenet och slog denne till slut med en knapp båtlängd. När resultaten summerades hade båda båtarna 13 poäng och New Life vann därmed med sina tre spikar mot Black Pearls enda.

Väl i hamn igen fick Eklunds ta emot pokalen på klubbhusets veranda. Vad som för oss utomstående verkade vara en mäktig pjäs och åsyn var det för dem en välbekant – detta var sjätte inteckningen i den nuvarande pokalen som det har seglats om sedan 2008.

I de andra klasserna i Vikingaregattan, en regatta som har pågått sedan 1960-talet, vann Björn Appelgren från Runmarö YC i 1273 Bananas distriktsmästerskapet i Nordisk folkbåt och SK 30-klassen vanns av Stefan Linder från KSSS i 224 Wanda.

Resultat: https://www.sailarena.com/contentassets/94daa8d7ac8b4073bc5308b2e1fd5d5a/vikingaregattan-start.xls-----compatibility