Henric Wigforss tog VM-guld i Optimistjolle

  • 26 jun 2023

image: Henric Wigforss tog VM-guld i Optimistjolle

Efter 9 tuffa race och en rafflande guldfinal med avslutande matchracing kunde Henric Wigforss i söndags koras till världsmästare i Optimistjolle, i Costa Brava, Spanien.
- Det känns fantastiskt, det är en dröm som är uppfylld. Jag kan inte fatta och har inga ord, säger Henric i en intervju efter att guldet var säkrat.

I det svenska laget på VM ingick Henric Wigforss (KSSS), Malcolm Dahlberg (KSSS), Oscar Wetter (KSSS), Alexander Forssén (KSSS) och Leah Bernhardtz (RÖSS) samt coach Ton Thörn och lagledare Kerem Sancak.

Foto: Svenska Optimistjolleförbundet


VM-guldmedaljör i Optimistjolle 2023, Henric Wigforss KSSS

Henrik var en av favoriterna då han var VM-femma 2022 och vann årets stora Optimistregatta i Garda. Men det blev en rafflande final på en lång regatta som inleddes med sex kvalseglingar där målet för Henrik var att hålla en jämn serie utan stora misstag då man bara fick räkna bort ett race av 12 planerade seglingar.

- Kvalet seglades i alla typer av förhållanden. Vi hade race med varierande vindstyrka, konstiga vrid men också stabil sjöbris varvat med regnstormar och stiltjen. Över lag präglades dock racen av lättare vindar. Sverige hade både med- och motgångar individuellt och tre seglare kvalificerade till guldfinal, säger VM-coachen Ton Thörn.

Paus för lag-VM och förseningar
Efter kvalserien gjordes en paus för Lag-VM men svag vind och stora vågor gjorde att lagtävlingen blev förkortad och att Sverige inte gick vidare till finalseglingarna.

När vinden kom tillbaka och vågorna avtog återstod bara en dag för finalseglingarna. Henric som låg på en andraplats i totalen gick in som favorit eftersom han hade lägst totalpoäng med en fjärdeplats som borträknad segling. Efter två finalrace stod det klart att VM-guldet stod mellan Henric och amerikanen Travis Greenberg. På grund av förseningar var det bara möjligt att segla ett race till.

- Henric stod inför sitt livs beslut. Travis hade nämligen 13 netto och 35 i totalpoäng mot Henriks 21 netto och 30 totalpoäng. Skulle Henric gå för seger i finalracet och hoppas att Travis kommer 9 poäng efter eller gå in i hård matchracing och förhindra Travis från att komma bra på bekostnad av sin egen placering, berättar Ton.

Spännande matchracefinal där Henrik höll sig kall
Henrik satsade på matchrace och efter en omstart var alla blickar vända mot Travis och Henrik som påbörjade sin duell flera minuter innan startsignalen. Efter att ha tappat kontrollen över sin motståndare en kort stund på första kryssen och valt att separera en bit från Travis, kom Henrik tillbaka och lyckades få båda att segla långsamt och gå i mål långt efter resten av fältet vilket innebar att Henrik stod som segrare.

- Som vi alla vet är det många personer bakom en prestation som denna. Henrics titel är produkten av många timmar med kompisarna i KSSS träningsgrupp och runt om i seglarsverige. De har inspirerat, utmanat och bidragit till den seglingsglädje som är förutsättningen för framgång. Särskilt Malcolm Dahlberg, främsta rivalen och bästa seglarkompisen, från första regattan på Baggensfjärden till sista seglingen i Costa Brava, säger Henrics pappa Martin Wigforss.

Sverige har på 70- och 80-talet stora framgångar i Optimistjolle med medaljörer som Hans Wallén och Johan Pettersson men det dröjde 43 år men Sverige har återigen tagit guld i optimistjolle.

- Henric har haft förmånen av många duktiga tränare under optimiståren. Stefan Mälstad & co hos Jolleskoj i Saltsjöbaden gav honom smaken för segling och sjöliv. Elin Karjel, Victoria Dyrell, Hugo Järudd, Viggo Larue, Tindra Forssén med flera tränare i KSSS träningsgrupper har stått för en fantastisk grundutbildning och inspirerat till kappsegling. De har alla del i framgången! Sist men inte minst har vi Henrics coach och seglingsmentor Ton, ingen har betytt så mycket för Henrics seglingsutveckling som Ton. Tons driv och passion samt intresse för utveckling har givit Henric och många andra optimistseglare de tekniska och taktiska verktyg som vi såg användas under VM i Costa Brava, avslutar Martin Wigforss.