Tävlingslicensen – en prisvärd försäkring för kappseglaren

  • 14 apr 2023

image: Tävlingslicensen – en prisvärd försäkring för kappseglaren

Har du koll på ditt försäkringsskydd inför kappseglingssäsongen? Behöver du en prisvärd och bra olycksfalls- och ansvarsförsäkring så är ett bra tips att teckna en tävlingslicens för 300 kronor. Via  Svenska Sjö får du då en ansvarsförsäkring som gäller även när du tävlar i lånad eller hyrd båt som exempelvis på sprinttävlingar.

Foto: Daniel Stenholm

- På tävlingar på röd och svart nivå finns krav på att den som är ansvarig ombord ska ha en tävlingslicens, men för övriga seglare är den frivillig. Men vem som helst som är en aktiv kappseglare kan teckna en tävlingslicens och på så sätt få ett mycket bra försäkringsskydd i form av en olycksfalls- och ansvarsförsäkring, säger Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig på Seglarförbundets kansli.

Hemförsäkringen täcker inte tävling
Hemförsäkringen täcker oftast inte olyckor som sker i samband med tävling. Därför är det bra att köpa en tävlingslicens ifall olyckan skulle vara framme.

- I tävlingslicensen ingår även en ansvarsförsäkring när du tävlar i lånad, hyrd eller på annat sätt nyttjad båt som exempelvis när du deltar på en sprinttävling med tillhandahållna båtar, säger Isabelle och fortsätter:

- Ansvarsförsäkringen gäller även när du tävlar och tränar med din egen båt utomlands.

Teckna din licens inklusive försäkring i Sailarena
Mer information finns på Svenska Sjös webb här . Du köper din tävlingslicens för 2023 i Sailarena och den kostar 300 kr för seniorer och 200 kr för juniorer (t.o.m. det år du fyller 20).

Om tävlingslicensen
Tävlingslicensen infördes 2016, främst för att Seglarförbundet ville säkerställa försäkringsskyddet för dig som aktiv seglare men även för att du som aktiv får bidra lite mer till Seglarförbundets verksamhet. Som aktiv seglare nyttjar du fler tjänster inom förbundet än en person som inte är kappseglare. Pengarna som kommer in till förbundet via tävlingslicensen går till att administrera och utveckla kappseglingsområdet som till exempel tävlingsreglemente, mallar för inbjudan, seglingsföreskrifter och utbildning för seglingsledare, domare, mät- och besiktningspersoner. Allt detta för att du som seglare ska delta på tävlingar med god kvalitet.