OS-klara Johanna Hjertberg deltar på SM-veckan i Västerås

  • 25 jun 2024

image: OS-klara Johanna Hjertberg deltar på SM-veckan i Västerås

Seglingarna under Riksidrottsförbundets stora evenemang SM-veckan i Västerås (26-30 juni) blir något extra när den nya supersnabba olympiska vindsurfingklassen iQFOiL seglar om SM-medaljer tillsammans med Formula Foilklassen. Om vindarna "vill" det kommer att bjudas på spektakulära seglingar i toppfarter runt 30 knop.  Finalen livesänds i SVT på fredag med start kl. 16.45.

Foto: Sailing Energy Bild: Johanna Hjertberg, OS-klassen iQFOiL.

 

Läs mer SM-veckan och programmet här.

Vindsurfingklassen iQFOiL är ny på det olympiska programmet. Och många ser foiling som framtidens kappsegling eftersom det är mycket action och höga farter. Redan i Paris 2024 (eller snarare i Marseille där seglingarna avgörs) är hälften av de tio klasserna foiliande båtar.

Nu finns det alltså chansen att se dessa båtar – eller brädor – på riktigt nära håll. Antingen på vattnet utanför Lögarängen i centrala Västerås eller live i SVT där finalseglingarna sänds fredag 28 juni med start kl. 16:45.

Med i startfältet är Johanna Hjertberg som lyckades kvala in till OS och fick sin OS-biljett av Sveriges Olympiska Kommitté så sent som i mitten av maj. Johanna har haft en fantastisk utveckling det senaste året och i sommar blir hon Sveriges första vindsurfare på ett OS på 24 år.

På SM-veckan kommer vindsurfingen att avgöras i tre klasser – alla med foilande brädor. Det är iQFOil 8, iQFOiL 9 och Formula Foil.

iQFOiL är en olympisk entypsklass. Det betyder att alla seglar med identiskt material av samma tillverkare. Damer och juniorer har ett segel på åtta kvadratmeter, herrarnas är på nio kvadrat. Formula Foil är däremot en konstruktionsklass vilket innebär att seglarna är fria att välja material som uppfyller vissa givna mått och annat.

 För mer information kontakta Hugo Björklund 073-041 53 31 eller Andreas Vasberg 073-622 02 96.