Träning & tävling

Sidor: Moderna föreningen (hem) - Utbildning, kompetens och ledarskap - Tillgänglighet och jämställdhet - Medlemskap som engagerar - Hållbar verksamhet - Träning och tävling


En av grunderna i våra föreningar är vår tränings- och tävlingsverksamhet. Oavsett om ni bedriver en förening som fostrar våra nästa OS-medaljörer eller om ni seglar ett par dagar på sommaren runt klubbholmen så kan man jobba med de olika stegen. 

Arbetsmaterial: Träning och tävling - i dokumentbanken för nedladdning

 

1. Arrangerar seglingsverksamhet​

2. ”Hemmaborgen” är förstahandsvalet vid träning och tävling ​

3. Söker LOK-stöd för berättigad verksamhet

 

4. Arrangerar regelbunden träning med tydliga mål

5. Erbjuder Prova-på verksamhet för alla*

6. Genomför nivåanpassad tävling

 

7. Land och vattenträning (fys/rörelse/lek) av varierande karaktär

8. Uppdelning i träningsgrupper

9. Samarbetar med andra idrotter, seglingsföreningar och seglingsklasser

 

10. Träningsupplägget styrs av kontinuitet, tydligt upplägg och struktur. 

11. Samarbetar med andra seglingsföreningar för att arrangera nationella arrangemang

12. Arrangerar träning tillsammans med skolor

 

13. Erbjuder grupper/aktiviteter för samtliga delar av rektangeln för alla*

14. Erbjuder tävlingar med internationellt utbyte

 

 

 

Insatser och exempel:

     1. Arrangerar seglingsverksamhet

Självklart krävs det att er förening arrangerar segling för att ni ska ha något att utveckla. Vilken nivå detta är på spelar ingen roll men den bör ske åtminstone ett par veckor per år.

     2. ”Hemmaborgen” är förstahandsvalet vid träning och tävling 

För alla seglare i er förening ska det vara naturligt att träning sker i hemmaföreningen och det ska alltid uppmuntras till att segla på hemmaplan. Föreningen bör aktivt arbeta med att skapa en "hemmakänsla" till alla medlemmar. Den stora fördelen med att träna mycket på hemmaplan är kortare resor = mer tid till relevant träning. 

     3. Söker LOK-stöd för berättigad verksamhet

 

För att er förening ska kunna få stöd krävs det att ni rapporterar LOK-stöd. Detta är idrottens sätt att visa för politikerna att vi finns och hur många vi är som håller på med vår fantastiska sport.

 

På Youtube har Idrottonline en egen kanal där de förklarar hur man ska göra. Kör ni fast bör ni kontakta er SISU-konsulent (gå in på ert distrikt och välj er idrott så hittar ni er konsulent).

 

     4. Arrangerar regelbunden träning

När vi börjar jobba med att utveckla vår tränings- och tävlingsverksamhet är basen att träningen sker regelbundet. Detta gör det enklare att ta in nya medlemmar och det ger oss även något tydligt att arbeta med. Att arrangera regelbunden träning stärker även känslan av Hemmaborgen.

     5. Erbjuder Prova-på verksamhet för alla*

Det är viktigt att vi ständigt arbetar med att få in fler medlemmar till vår sport, och framförallt att vi är öppna för alla. Det ska inte spela någon roll om du är tjej/ kille, ung/gammal, har någon funktionsnedsättning eller hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut.

     6. Genomför nivåanpassad tävling

För att alla ska känna sig inkluderade i våra föreningar är det viktigt att vi anpassar tävlingarna efter vilken nivå seglaren befinner sig på. För nybörjare är det viktigt med färdighetsinriktad tävling och att hålla racen korta medan mer erfarna seglare kan vara intresserade av längre race.

Bra exempel:

 

     7. Land och vattenträning (fys/ rörelse/ lek)

Ingen ska dra på sig skador på grund av seglingen och det är därför viktigt med träning även på land. För barnen handlar det mer om lek och bus för att öka kroppsförståelse och motorik. För ungdomar och vuxna handlar om att hålla alla muskler starka och rörliga för att klara den fysiska ansträngningen av att segla.

Behöver du tips på övningar se följande träningsbanker:

     8. Uppdelning i träningsgrupper

Barn är inga små elitidrottare och vuxna har oftare ett större intresse av teori samtidigt som nybörjare behöver tas emot och lära sig grunderna innan de kan lära sig fördjupningen. En tydlig uppdelning gör det enkelt att utvecklas efter sin egen förmåga.

Bra exempel:

     9. Samarbetar med andra idrotter, seglingsföreningar och klasser

Forskning har tydligt visat positiva effekter av att hålla på med olika idrotter så länge som möjligt. Det ger bland annat en bred rörelseförståelse och vi lär dessutom av varandra. På samma sätt är det viktigt att prata med andra seglingsföreningar. De kanske har kommit på något smart som ni kan lära av eller har en träningsgrupp som är väldigt liten som skulle bli bättre av att träna tillsammans med er.
Det är även viktigt att ge seglarna möjlighet att prova olika båtklasser, roller ombord på båten och olika seglingssätt. För att bli en duktig seglare är det A och O att man har en förståelse för alla roller ombord och hur olika båtar fungerar.

Bra exempel:

 

     10. Träningsupplägget styrs av kontinuitet, tydligt upplägg och struktur. 

För att alla seglare ska kunna bli sedda som individer och få de förutsättningar som de behöver krävs det en tydlig planering innan så att all träningstid läggs på att träna rätt saker. Det underlättar även att för att kunna ge positiv feedback under träningarna vilket ger bättre inlärning. 
Det är även viktigt att ta del av modern teknik så som kameror, trackers och drönare för att seglaren själv ska få fundera över sin utveckling. Övriga tips kan vara att ha kommunikationsradio ombord på båtarna så att man som tränare hörs ordentligt.

För att utveckla sin träningsverksamhet ytterligare är det viktigt att ta del av såväl forskning som hur andra klubbar jobbar med sin träning.

     11. Samarbetar med andra seglingsföreningar för att arrangera nationella arrangemang

Att erbjuda sina medlemmar segling på hemmaplan är en möjlighet för dem att få prestera på hemmaplan samtidigt som det ger er en möjlighet att visa upp segling för era lokala politiker. Men för att vi ska kunna utbilda varandra i att hålla i stora event och för att ingen ska behöva jobba för mycket krävs det att vis samarbetar med våra grannklubbar.

Bra exempel:

     12. Arrangerar träning tillsammans med skolor

I skolan blir man ofta introducerad till en idrott och där når vi även alla samhällsgrupper. Ofta är skolor intresserade av att låta sina elever testa så många sporer som möjligt och hjälper gärna till att komma med förslag på upplägg.

Bra exempel:

 

     13. Erbjuder grupper/ aktiviteter för samtliga delar av rektangeln för alla*

I Svensk segling vision ”Svensk segling- tillgänglig för alla” är det viktigt att vi arbetar mot att alla ska ha möjlighet att vara med hela livet. Rektangeln handlar om att erbjuda möjligheten att gå mellan elit och motion samt att erbjuda en bred bas för alla oavsett ambitionsnivå. Börja med att erbjuda enstaka aktiviteter och försök sedan hitta sätt att skapa regelbundna grupper för alla.

     14. Erbjuder tävlingar med internationellt utbyte

Sverige är en del av den internationella seglingsvärlden och det är viktigt för såväl svensk segling som för lokala politiker att vi visar upp vår sport och ger våra medlemmar något att se upp till. Att erbjuda internationellt utbyte för funktionärer visar även på möjlighet för utveckling för era funktionärer.   

 


Inspiration & goda exempel

Verktyg för att utveckla idrottsevenemang

Checklista för samarbete med media