Hoppa till sidans innehåll

Entypsmätbrev och segelnummer


Söker du information om SRS eller havskappsegling backar du tillbaka ett steg...


De flesta klasser har krav att båten ska ha ett mätbrev - ett intyg på att mätmannen har godkänt båten och certifierat den.

Mätbrev innehåller normalt data för att identifiera båten såsom segelnummer, byggplåtsnummer, mätman, mätdatum samt ägaruppgifter.  Varje klass har individuella klassregler och de kan även ha egna metoder att mäta föremål, t.ex. ett segel. När det gäller segelnummer har några klasser internationell tilldelning, medan andra tilldelas nationellt av klassförbund eller Svenska Seglarförbundet.

För att förenkla mätningar så har World Sailing tagit fram ett regelverk, WS:s Redskapsregler (RSR), och skapat standardiserade definitioner för båt och utrustning samt en standardmall för klassregler.

SSF administrerar mätbrev i Sverige för ett flertal klasser, medan andra sköts av klassförbundet. 

Optimist 2,4m R

606       

CB66

C55  Safir

Contender

Zoom8

420

470

Drake

 Express

Folkbåt

Melges 24

49er  29er

E-jolle

5,5m

J/111

6m R

ILCA
(Int Laser Class)

J/70 Nacra17 Fareast 28R

Ska du ansöka om nytt mätbrev eller ett ägarbyte hittar du knappar med länk till ansökningarna nedanför. För några av klasserna ovanför finns det mer information, klicka då istället på klassens namn.

Ny båt

Mätbrev till ny båt

Om båten är ny behöver du för de flesta entypsbåtar skicka in ett mätprotokoll i original ifyllt av en mätman. Detta arkiveras hos Svenska Seglarförbundet så länge båten finns kvar i Sverige. Ett mätbrev utfärdas som intygar detta.

Importerar du båten från annat land behöver du se till att du får inmätningsformulär i orginal från säljaren eller dennes nationella myndighet eller tillse att det skickas direkt till Svenska Seglarförbundet. Då först kan ett giltigt mätbrev utfärdas. 

Du finner ansökningen till ny eller nyimporterad båt med hjälp av knappen ovan. Du betalar med betalfunktionen via kreditkort, 450:- SEK för registreringen.

Ägarbyte 

Mätbrev vid ägarbyte

Mätbrev är personligt och behöver förnyas vid ägarbyte. Meddela ägarbyte inom tre månader för att vidhålla giltig inmätning. 

Du finner ansökningen till ägarbyte med hjälp av knappen ovan. Du betalar med betalfunktionen via kreditkort, 450:- SEK för omregistreringen.

Ladda ner kopia på befintligt mätbrev

Lista på mätbrev

Du kan vid behov när som helst ladda ner och skriva ut ett mätbrev. Ditt egna eller om du vill kontrollera en annan deltagares. Ingen kostnad för detta.

Observera att expeditionstiden för ny-och omregistreringar ligger på ca två veckor från det att vi erhållit nödvändiga underlag.

  

Kontakt: This is a mailto link

 

 

Uppdaterad: 22 FEB 2018 11:59 Skribent: Patrik Erlandson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info