Hoppa till sidans innehåll

SRS Tabeller

17 MAR 2020 18:21
Respittal för standardbåtar som finns upptagna i SRS-tabellerna kan användas utan kostnad eller registrering. Nya tabeller publiceras inför varje ny säsong med nya respittal.
  • Uppdaterad: 02 MAR 2019 11:21

Årets SRS-tabeller

Ny säsong betyder nya SRS-tabeller fyllda med standardbåtar som gör att en ägare av en sådan båt enkelt och gratis kan använda ett väl utvecklat respittal under kappsegling med andra typer av båtar.

Inför varje säsong reviderar SRS-kommittén beräkningsgrunden för alla SRS-tal baserat på nya erfarenheter och kunskaper. Kom därför ihåg att inte jämföra årets respittal med ett tidigare år, då skalan ibland förskjuts åt ena eller andra hållet. Vill man jämföra kollar man bättre på sina vanligaste medtävlares båtar i relation till sin egen.

Finns din båt i någon av tabellerna och håller sig inom begränsningarna i båtdatabladet, dvs följer standarden, kan du skapa ett Standardmätbrev om du vill, men det finns ingen anledning att ansöka om ett eget anpassat mätbrev. Beräkningen av respittalen bygger helt och hållet på samma grund och ger därmed helt jämförbara respittal. Men är det tvärtom, ifall din båt inte håller sig inom begränsningarna i tabellens båtdatablad, då är du ändå välkommen att kappsegla SRS, men då med ett eget anpassat mätbrev som beräknar dina personliga parametrar.

Jollar och Flerskrov i SRS

Även för jollar och flerskrovsbåtar finns det separata tabeller över de vanligaste standard båttyperna där respittal anges. Även om de är uppdelade i olika tabeller så är respittalen jämförbara så att man ska kunna segla mot varandra, men är det tillräckligt många deltagare bör man separera båttyperna och räkna resultaten var för sig.

Standardmätbrev

Har du en enskrovsbåt som finns med i tabellen, men med fler eller färre segel ombord eller en annan propeller, kan du snabbt och gratis skapa ett standardmätbrev till din båt.

I standardmätbrevet kan du påverka ditt respittal i viss mån genom att du tillåts välja några vanliga variationer. Propellertyp, rullsystem för förseglet, antalet försegel och antalet flygande försegel kan anges i ansökan av standardmätbrevet och korrigerar respittalet enligt gängse beräkningsmetod. Många båtägare undslipper därmed att söka eller upprätthålla ett eget anpassat SRS-mätbrev.

Många arrangörer uppskattar att varje deltagare har ett mätbrev och mätbrevsnummer så att det inte är någon tvekan om vilket som är det rätta respittalet inför en segling. Nu får man med Standardmätbreven ett unikt mätbrevsnummer som finns digitalt publicerat och ett tydligt respittal.

Liksom SRS-tabellen och individuella anpassade mätbrev förfaller ett Standardmätbrev vid årsskiftet och inför en ny säsong behöver ett nytt standardmätbrev sökas. 

Finns det ett aktivt anpassat mätbrev till båten kan man inte samtidigt ha ett Standardmätbrev, eller segla på tabellvärdet. Det anpassade mätbrevet ska då alltid användas vid SRS kappsegling.


Tabeller

Enskrovtabellen  Flerskrovstabellen  


Publicerade giltiga Standardmätbrev och Anpassade Mätbrev

 Enskrovsmätbrev      Flerskrovsmätbrev


Vill du förnya eller ansöka om mätbrev:

Ansökning


Mer info om SRS:

Mer info om SRS

Skribent: Patrik Erlandsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info