Hoppa till sidans innehåll

SRS Tabeller

17 MAR 2020 18:21
SRS-tabeller för standardbåtar. Nya båtar och många jollar har tillkommit i år.
Nya möjligheter med nya begreppet Standardmätbrev
  • Uppdaterad: 02 MAR 2019 11:21

Ny säsong betyder nya SRS-tabeller fyllda med standardbåtar som gör att en ägare av en sådan båt enkelt och gratis kan använda ett väl utvecklat respittal under kappsegling med andra typer av båtar.

Inför varje säsong reviderar SRS-kommittén beräkningsgrunden för alla SRS-tal baserat på nya erfarenheter och kunskaper. Kom därför ihåg att inte jämföra årets respittal med ett tidigare år, då skalan ibland förskjuts åt ena eller andra hållet. Vill man jämföra kollar man bättre på sina vanligaste medtävlares båtar i relation till sin egen.

Finns din båt i någon av tabellerna och håller sig inom begränsningarna i båtdatabladet, dvs följer standarden, finns det ingen anledning att skapa ett eget mätbrev. Beräkningen av respittalen bygger helt och hållet på samma grund och ger därmed helt jämförbara respittal. Men är det tvärtom, ifall din båt inte håller sig inom begränsningarna i tabellens båtdatablad, då är du ändå välkommen att kappsegla SRS, men då med ett eget anpassat mätbrev som beräknar dina personliga parametrar.

Fler jollar i SRS

Inför 2020 har många nya och gamla jollar kommit med i SRS-tabellen. Även om jollar, flerskrov- och enskrovsbåtar är uppdelade i olika tabeller så är respittalen jämförbara så att man ska kunna segla mot varandra. Naturligtvis uppför sig båttyperna olikartat över varierande förhållanden. Man bör kanske räkna resultaten var för sig om det är tillräckligt många deltagare, men vi uppmuntrar mer respitsegling med jollar. 

Nytt begrepp - Standardmätbrev!

Efterfrågat från både seglare och arrangörer. Nu finns möjligheten att snabbt och gratis skapa ett standardmätbrev om du har en enskrovsbåt som redan finns i standardtabellen. I standardmätbrevet kan du samtidigt påverka ditt respittal i viss mån genom att du tillåts välja några vanliga variationer. Propellertyp, rullsystem för förseglet, antalet försegel och antalet flygande försegel kan anges i ansökan av standardmätbrevet och korrigerar respittalet enligt gängse beräkningsmetod. Många båtägare undslipper därmed att söka eller upprätthålla ett eget SRS-mätbrev.

Många arrangörer uppskattar att varje deltagare har ett mätbrev och mätbrevsnummer så att det inte är någon tvekan om vilket som är det rätta respittalet inför en segling. Nu får man med Standardmätbreven ett unikt mätbrevsnummer som finns digitalt publicerat och ett tydligt respittal. Det är fortfarande frivilligt att skaffa ett Standardmätbrev, och i princip kan en arrangör skapa ett sådant åt en deltagare om arrangören kräver det.

Standardmätbrev kan inte ändras under samma säsong, man får inte skapa flera olika och man kan inte samtidigt ha ett aktivt anpassat SRS-mätbrev.

Skapa ett Standardmätbrev på 2 minuter. Det utfärdas omedelbums och är helt kostnadsfritt.

Liksom SRS-tabellen och individuella anpassade mätbrev förfaller ett Standardmätbrev vid årsskiftet och inför en ny säsong behöver ett nytt standardmätbrev sökas. 

 

Sök Standardmätbrev

 

Tabell 2021 för Kölbåtar

Tabell 2021 för flerskrovsbåtar

Tabell 2021 för Jollar

Skribent: Patrik Erlandsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info