Hoppa till sidans innehåll

Senaste nytt om SRS

06 MAR 2019 10:42
Nu är 2020 års SRS-tabell publicerad, tabellen som gör att kappsegling blir tillgänglig för alla sorters standardbåtar helt gratis. Har du ett eget mätbrev som enbart ska förnyas är kostnaden nu reducerad jämfört med tidigare år.
  • Uppdaterad: 06 MAR 2019 10:42

Segling är en fantastiskt sport som bjuder på härliga utmaningar. Segling och segelbåtar finns i många olika former. Är du sugen på att kappsegla med din båt mot olika snabba båttyper är ett handikappsystem praktiskt. I ett handikapp-, eller respitsystem beräknar och kompenseras båtarnas olika fartpotential så att man kan jämföra sin prestation med andra och kanske få ett kvitto på hur väl man lyckas förkovra sig som seglare.

Hur fungerar SRS?
Sveriges vanligaste respitsystem kallas just för Sveriges Respit System, eller kort och gott SRS. Grunden i SRS är en tabell där de vanligaste standardbåtarna finns med. Det finns tabeller för enskrovsbåtar, flerskrovsbåtar och jollar. För enskrovsbåtar finns det fyra respittal som kan användas i olika situationer och tävlingar. Det är respittal för segling med full besättning eller för särskilda tävlingar med endast en eller två besättningsmedlemmar ombord, sk ”shorthand”. Inför en tävling kan man dessutom välja att segla med eller utan flygande segel, som exempelvis spinnaker, vilket gör att man kan anpassa efter besättningens storlek och erfarenhet. Att använda dessa respittal är helt gratis och kräver ingen registrering i förväg. Det är bara att anmäla sig till tävlingen och vara med.

SRS-tabellen nu uppdaterad
Inför varje säsong revideras respittalen i standardtabellen och publiceras på Svenska Seglarförbundets hemsida. Där kan du studera vilka båtar som beräknas vara snabbare än andra.
SRS-tabellen 2020

När din båt inte finns med i SRS-tabellen - ansök om nytt mätbrev
Eftersom mängden av olika båtar eller varianter av standardbåtar är till synes oändlig finns förstås inte alla båtar i tabellen. Finns din båt inte med behöver du ansöka om ett eget mätbrev för din båt. De mått och uppgifter du lämnar gör att man kan beräkna ett respittal på exakt samma grunder som en standardbåt.

Fram till den 15 april är det 200 kronors rabatt för dig som vill ansöka om ett nytt mätbrev.
Information om SRS och ansökning 

Har du ett SRS-mätbrev sedan tidigare - förnya ditt mätbrev
Har du ett SRS-mätbrev sedan tidigare behöver du ansöka om förnyelse inför varje ny säsong. Till skillnad mot tidigare år är denna förnyelseavgift ordentligt prissänkt, medan eventuella ändringar får man därefter göra separat till egen kostnad. 
Förnya via mätbrevsportalen

Har du frågor kring mätbrev? Mejla  This is a mailto link

Skribent: Patrik Erlandsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info