Hoppa till sidans innehåll

Följ sidan "IRC"

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.

Allt du vill veta om IRC regeln


Allt du vill veta kanske inte finns här men det är en bra början.
IRC är ett brittiskt/franskt respitsystem som administreras av brittiska RORC, och det är utvecklat från det tidigare Channel Handicap System, CHS. I 1997 döptes systemet om och namnet ändrades till IRC. 

För att ansöka om ett IRC-mätetal kan man själv mäta sin båt och skicka in uppgifterna i ett formulär. Det behandlas av kontoret för IRCrating och räknar fram ett respittal från en dold formel. Formeln är dold för att försöka undvika att båtar konstrueras efter regeln och därmed kunna hålla befintliga och äldre båtar konkurrenskraftiga. 

Det finns ett antal entypsbåtar med en klassregel som har fått ett fixerat respittal som underlättar ansökningsprocessen så länge båten överensstämmer med klassregeln förstås. Det krävs dock alltid en ansökan varje säsong.

Vill man låta en mätperson mäta båt och utrustning kan man få så kallad "Endorsed" status på sitt mätbrev. Har man till exempel redan ett ORCi-mätbrev ger detta Endorsed status. Det finns ett mindre antal seglingar där man kräver Endorsed. 

Respittalet som räknas fram, kallas TCC, och multipliceras med den seglade tiden på samma sätt som LYS eller SRS.

IRC används i dag i många länder och drygt 6000 båtar tar årligen ut mätbrev. I Sverige arrangeras få om ens några tävlingar med IRC som mätregel.

För svenska båtar utfärdas mätbreven via Svenska Seglarförbundet av IRC Rating Office. Kontakta kansliet vid frågor. Du hämtar ansökningsformulär här på hemsidan och skickar det ifyllt till kansliet för vidarebefordran till kansliet.

Giltighetstiden för mätbreven är till 31 december samma år som de utfärdas. Tänk på att ansökningstiden kan vara lång vissa perioder på året, upp till 30 dagar, så var ute i god tid.

Ännu mer info finner du under rubrikerna nedan eller hos IRCrating.org

(2021-01-07 11:24)
Planerar du att segla Rolex Fastnet Race i sommar? Eller kanske något annat race där man seglar under IRC? Då behöver du ansöka om ett nytt IRC-mätbrev inför 2021.
 
(2022-05-13 13:25)
Det finns ett Excel-formulär för varje typ av ansökan man vill göra. Har båten inte haft något IRC-mätbrev tidigare använder du en nyansökningsblankett. Har du en entypsbåt eller har haft mätbrev tidigare finns det genvägar.
 
(2022-05-25 12:02)
Här finner du olika Excel dokument att göra ansökning om nytt, förnyelse eller andra ärenden om IRC.
 
(2021-02-05 08:00)
 

Filtrera nyheter

År Månad

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: ssf@ssf.se

Se all info