Hoppa till sidans innehåll

2.4m R


Registrering av 2.4m R

För att säkerställa att kappsegling sker på lika villkor ska varje båt vara kontrollerad och ha ett utfärdat mätbrev. Mätbrevet är ett bevis på att båten är kontrollerad och godkänd enligt då gällande regler.

Mätbrev utfärdas av Svenska Seglarförbundet, ansökan kan bara göras digitalt via länkarna nedan. Frågor skickas till This is a mailto link

Mätprotokoll

2.4 mR är en konstruktionsklass. Mätetalet skall vara högst 2.4m bestämd enligt formeln R = ( L + 2d – F + √S ) / 2.37. Idén är att ge en seglare eller konstruktör möjlighet att utveckla och förfina en båt inom dessa begränsningar.

En mätperson ska ta båtens och utrustningens dimensioner och föra in dessa i formeln och godkänna båten om kvoten blir 2.4m eller mindre. Ett protokoll över godkända mätresultat ska skickas i original till Svenska Seglarförbundets kansli som mot detta kan utfärda ett mätbrev. 

Har du redan ett befintligt mätbrev

Mätbrevet är personligt till ägaren och giltigt så länge båten inte har förändrats på någon av mätpunkterna eller bytt ägare. Du kan söka upp ditt mätbrev och själv skriva ut en ny kopia som du ska kunna visa upp vid varje tävling. Du ska också ha en kopia på mätprotokollet som visar varje enskilt mått. Enbart mätprotkoll registrerade efter 2018 finns digitalt registrerade på seglarförbundets mätbrevsportal. 

Finn befintliga Entypsmätbrev

Är din båt inte registrerad

Om din båt är ny eller begagnad importeras från annat land ska du ansöka om ett nytt mätbrev och du blir tilldelad ett nytt svenskt segelnummer. Använd knappen nedan.
Om du kan få ett giltigt mätprotokoll i original och mätbrev till en redan inmätt båt i från leverantören eller förre ägaren, kan du skicka detta till Svenska Seglarförbundets kansli. Finns detta inte behöver du göra en ny inmätning av båten. 

Nyansökan mätbrev 

Ny ägare till svensk båt

Mätbrev är personligt utfärdat till ägaren av båten, eftersom denne går i god för att båten alltid uppfyller klassregeln. Byter båten ägare ska därför ett nytt mätbrev utfärdas, eftersom ansvaret mot klassregeln då skiftar. 

Ansvaret att båt och utrustning stämmer med reglerna vid kappsegling hamnar dock alltid på besättningens skeppare (ansvarig ombord). Alltså blir den som till exempel lånar en båt ansvarig vid tävling .

Är du ny ägare till båt som redan har svenskt mätbrev gör du en digital ansökan om ägarbyte med knappen nedan. I många fall behöver inga papper skickas till eller från kansliet ifall originaldokumenten redan finns hos Seglarförbundets kansli. I andra fall har originalprotokollen förvarats av ägaren själv. Saknas de behöver båten kontrollmätas på nytt. 

Nytt Mätbrev vid Ägarbyte

Förändringar på båt

Väljer du att utveckla eller justera din befintliga båt så att det påverkar något av parametrarna som ingår i mätregelns formel är du skyldig att låta en mätperson mäta om båten och ansöka om nytt mätbrev för att kunna kappsegla.

Nytt Mätbrev vid ändring av båten

Segelnummer

Ett unikt segelnummer tilldelas av Svenska Seglarförbundet vid ansökan och betalning för mätbrev till nya eller nyimporterade båtar.

  • Det finns inget utrymme i klassregeln att önska något speciellt nummer. Numren tilldelas strikt i den följd som de ansöks om.
  • Nummer kan inte användas mer än en gång, dvs man kan inte avregistrera ett nummer och använda numret på en annan båt.

Klassregel 

Du hittar hela klassregeln här:

2.4m R  Klassregel

Uppdaterad: 17 SEP 2020 16:00 Skribent: Patrik Erlandsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info