Hoppa till sidans innehåll
Foto: Patrik

Mätdekaler


När ett segel har mätts av en mätperson skall denne datera och, med namn och licensnummer, signera en dekal som fästs på seglet. Detta är i allmänhet tillräckligt som dokumentation efter en inmätning av segel. 

För de flesta entypsklasser behöver mätpersonen konstatera att seglets alla mått klarar begränsningarna i klassregeln och godkänner och licensierar då seglet med den mindre dekalen till höger här ovan.
För båtar som seglar konstruktionsklass (t.ex 2.4mR) eller efter en respitregel (t.ex ORC) behöver oftast måtten också anges i seglet, varför man då använder den större dekalen till vänster.

Se gärna över dina dekaler så att måtten stämmer med mätbrev och att  mätpersonens signering inte har blekts bort av solen.

Mätpersonen du anlitar tillhandahåller dekalen du behöver. Mätpersonen beställer i sin tur dekalerna på Svenska Seglarförbundets kansli. 
Mätpersonen som licensierar seglet, eller annan utrustning, får inte ha någon ekonomisk eller sportslig koppling till båt eller besättning.

Däremot finns en möjlighet för en kommersiell producent, t.ex en segelmakare, att efter en särskild "In House Certification"-utbildning, licensiera sina egna produkter. Dessa segel ska då licensieras med en särskild numrerad "IHC-dekal" istället för ovanstående mätdekaler. Denna dekal är numrerad och varje nummer kan kopplas till en post i ett register där seglets inmätningskontroll är dokumenterad.
För IHC-licensierad utrustning skall de ordinarie svenska mätdekalerna INTE användas, och i de fall där klassregeln kräver att utrustningens mått ska anges på seglet, gör man det på dekal med annat valfritt utseende eller direkt på seglet. 

Utdelade svenska nummerserier kan man hitta här för att lättare spåra tillverkare av ett segel. För utländska tillverkare behöver man kontakta World Sailing.

Uppdaterad: 29 SEP 2016 09:01

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info