Hoppa till sidans innehåll
Foto: Patrik

Mätbrev ORC


För att kunna kappsegla i ORC-klass krävs att båten har giltigt mätbrev. För ett ORCi-mätbrev måste den enskilda båten vara inmätt av en behörig ORC-mätperson. Man kan alltså inte ändra på båt eller utrustning och själv rapportera detta, utan det behöver kontrolleras och omlicensieras av en mätperson. Byter båten ägare förfaller mätbrevet och den nya ägaren behöver göra en ny ansökan..

För att förutsäga prestandan på en båt scannas skrovet digitalt som därefter beräknas av ORC-programmet. För att slippa göra denna scanning av varje standardbåt kan man, så länge båten inte har förändrats, använda en scanning av en systerbåt. Men fortfarande måste den specifika båten mätas individuellt för att bland annat bestämma dess deplacement och rätande moment.

Ett mätbrev för ORC, liksom de flesta respitregler, gäller ett kalenderår i taget. Giltighetstiden är med andra ord till den 31 december samma år som mätbrevet utfärdades.

Alla svenska aktiva mätbrev finns publicerade genom länken nedan. 

Det finns mycket bra information på engelska på ORC's hemsida, www.orc.org

I Sverige är det Svenska Havskappseglingsförbundet som fungerar som klassförbund och organiserar och främjar svensk respitsegling

 

 

Uppdaterad: 11 FEB 2018 02:03 Skribent: Patrik Erlandson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info