Hoppa till sidans innehåll

Nya kappseglare


För ungdomar är den vanligaste vägen att efter seglarskolan gå med i båtklubbens jolleverksamhet.  Där får Du under kvällar och helger utveckla och förbättra Dig som seglare för att så småningombörja kappsegla. Om Du inte har egen jolle kan Du i de flesta klubbarna låna/hyra båt i början.  

För vuxna är den vanligaste vägen till egen kappsegling att börja gasta på någon mer erfaren seglares båt  Många klubbar arrangerar mindre kappseglingar inom klubben och gastar är oftast en bristvara.

Kappsegling är en idrottstävling och har som alla andra idrotter ett regelsystem.  De regler som du som ny kappseglare behöver kunna är dock enkla. De går i huvudsak ut på att inte kollidera med andra båtar:

Entyp

Entyp innebär att alla deltagande båtar skall vara likadana, vilket regleras i båttypens klassregler som finns på Seglarförbundets hemsida. Entypsklasser finns bland jollar, kölbåtar och flerskrovsbåtar. Först i mål vinner.

Respitsystem - handicap

När olika båttyper tävlar mot varandra sker det vanligen med olika typer av respitsystem. I klass SRS (Svenskt RespitSystem) multipliceras båtens seglade tid med en faktor, SRS-talet, som huvudsakligen baseras på resultatstatistik.

I klasserna ORC International, ORC Club och IRC beräknas prestanda i ett dataprogram på basis av omfattande mätningar av båtarnas skrov och segel. För respitsystemen gäller i regel att båten med lägsta beräknade tiden i klassen vinner.    

Olika typer av kappseglingar 

I en bankappsegling seglas ett antal varv på en oftast kryss/länsbana där banbenens flytande märken skall rundas i bestämd ordning och på bestämd sida. Tävlingen kan omfatta flera seglingar (starter) där totalresultatet beräknas genom poäng på placeringarna i delseglingarna. Matchracing är en särskild form av bankappsegling med två båtar av samma typ i varje delsegling. Matchen döms av domare på banan.

I en distanskappsegling är det en ofta lång bana där angivna öar eller märken skall passeras i bestämd ordning och på bestämd sida.

Havskappsegling är en särskild form av distanskappsegling. Båtarna måste för att kunna klara sig själva på öppna vatten uppfylla tävlingens säkerhetsbestämmelsersom b.l a. kan vara krav på utrustning.som livlinor, livflotte, nödraketer mm.

Uppdaterad: 13 NOV 2017 15:19 Skribent: Peter Witt


SOCIALA MEDIER

facebook logo      instagram logo


SAMARBETSPARTNERS 

seapax logga liten

 

Gill

 liros logo

Suzuki KGK Motor

 

search logo

 

whtmr

 

Surfspot

 

Postadress:
Stockholms Seglarförbund
c/o Svenska Seglarförbundet, Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info