Seglarskola

Vi har seglarkurser för barn, ungdomar, vuxna och paraseglare. Oavsett förkunskaper får du möta våra utbildade ledare i Seglarförbundets certifierade seglarskolor som finns hos klubbar över hela Sverige. 

Kursplanerna för barn och ungdom leder till Seglarförbundets Seglarmärken och för ungdom och vuxna till Seglarintyg 1 & 2 som ingår i den blå intygsboken hos Nämnden för båtlivsutbildning (NFB). 

Detta får du med våra certifierade seglarskolor
Hitta din certifierade seglarskola här
Vårt kursutbud
Vill du ta förarintyg?

 


Detta får du med våra certifierade seglarskolor

Hög ledartäthet 

Licensierade ledare - som ser till att alla deltagare lär och utvecklas på sina villkor. 

Utbildningsgaranti – om ordinarie kurstillfälle skulle bli inställt på grund av väder får du extra kurstillfälle

Håll utkik efter vår logga eller stämpel för att veta att en seglarskola är certifierad.

 


Hitta din cetifierade seglarskola här

Hitta din Seglarskola via kartan   

Om du fortfarande har svårt att hitta den seglarskola som passar dig så är du välkommen att höra av dig till oss på utbilding@ssf.se så hjälper vi dig.

 


Vårt kursutbud

Vi har seglarskola för barn, ungdom, vuxen och paraseglare i jolle, kölbåt och vindsurfing i följande nivåer. Nybörjare, Fortsättning, Grön Kappsegling.

 

Nybörjarkurs - prova och upptäcka

Under nybörjarkursen får du lära dig att gasa och bromsa med segelbåt/bräda och hur vindens riktning påverkar oss som seglar. Du får också lära dig delarna som finns på en segelbåt/bräda, vad de är till för och hur du förbereder allt för att gå ut och segla. Dessutom får du under nybörjarkursen lära dig att lägga till med segelbåt/bräda och hur du ska justera seglen beroende på vindens riktning. Vi provar på och upptäcker segling.
 

Fortsättningskurs – lära in och befästa

Under fortsättningskursen lär du dig de olika seglingssätten grundligt. Vi befäster de kunskaper du fick under nybörjarkursen, förfinar manövrar och lär dig nya moment. Du kommer att få testa på att tävla i segling. Självklart lär du dig också mer kring säkerheten på sjön.
 

Grön kappseglingskurs– upptäck och färdighetsträna

På en grön kappseglingskurs får du lära dig grunderna i kappseglingens strategi och taktik. Vi upptäcker hur det är att tävla i segling och tränar dina färdigheter i den grundläggande seglingskunskap du lärt dig under tidigare kurser.

 


Guide för föräldrar

I vår dokumentbank hittar du en guide för föräldrar.

 


Vill du ta förarintyg?

Välkommen till SISU Förlag och Seglarförbundets utbildning som vänder sig till dig som vill ta Förarintyg för fritidsbåt och på så sätt få kunskaper om ett säkrare båtliv.

Du får lära dig grunderna i navigation och sjömanskap, så att du i lugn och ro kan njuta av dina turer till sjöss. Varje avsnitt i utbildningen följs av övningsuppgifter så du får möjlighet att träna inför det riktiga provet. Utbildningen är uppdaterad efter de kunskapsfodringar som gäller från och med 1 juli 2021.

Utbildningen finns på SSF:s utbildningsportal som du når via denna länk