Hoppa till sidans innehåll

Träning istället för tävling

29 APR 2021 17:10
Nuvarande Covid-19 restriktioner stoppar alla tävlingar i dagsläget även om Folkhälsomyndigheten har öppnat för enstaka tävlingar för dem som är födda 2002 och senare. Därför ersätts de planerade regattorna i helgen med träningar i stället.
  • Uppdaterad: 29 APR 2021 17:10

Sedan en tid gäller ett förbud mot att anordna offentliga tillställningar (såsom idrottstävlingar) som samlar fler än åtta deltagare, och Folkhälsomyndigheten (FHM) och RF avråder från att anordna tävlingar över huvud taget tills smittläget förbättras (det s.k. ”tävlingsförbudet”). Igår kom nya besked från FHM som innebär att de tillåter enstaka lokala tävlingar för barn och ungdomar födda 2002 eller senare. Deltagarbegränsningen vid offentliga tillställningar ligger dock kvar varför det i praktiken inte går att ordna seglingstävlingar med fler än åtta deltagare. Deltagarbegränsningen skall enligt gängse tolkning från myndigheterna tillämpas på olika sätt beroende på vilken typ av tävling det är fråga om. Om tävlingen sker på en tydligt avgränsad arena skall med deltagare förstås publiken, inte de tävlande, medan om tävlingen bedrivs utanför en tydligt avgränsad arena (såsom för segling) skall med deltagare förstås de tävlande men inte publik eller allmänhet som vistas runt tävlingsområdet. Detta får konsekvensen att det är tillåtet att arrangera en fotbollsmatch med fler än åtta barn på en fotbollsplan, men inte en seglingstävling med fler än åtta barn på ett stort vattenområde. En sådan konsekvens är givetvis orimlig och tjänar inte syftet bakom pandemiregleringen. SSF och RF arbetar intensivt med berörda myndigheter för att få till stånd en ändring i regelverket eller den gängse uppfattningen om hur deltagarbegränsningen ska tillämpas. I avvaktan på nya besked rekommenderar vi att inte arrangera seglingstävlingar med fler än åtta deltagare.

Liros Cup Ost första delsegling skulle gått 1/5 hos LiJS på Bosön ersätts därför med en träningsdag där Tim Nyllinge är huvudtränare. Träningen är öppen för de jolleklasser som var inbjudna till Liros Cup Ost. Läs mer på LiJS hemsida. LiJS Träningsdag 1/5 2021 — Lidingö Jolleseglare (ljs.se)

Gill Stockholm Cup första delsegling skulle gått 2/5 hos BooSS på Mjölkudden blir i stället en gemensam träningsdag mitt på Baggen där KSSS optimistseglare utgår från Saltsjöbaden och distriktets övriga optimistseglare utgår ifrån Mjölkudden. Mer information om detta ”Baggen Opti Meet” sprids via Jollenätverket och de aktiva optimistjolleklubbarna.

Den 9/5 skulle nästa delsegling i Liros Cup Ost genomföras hos JKV i Västerås. Även den regattan ställs in och ersätts eventuellt av en lokal träningsregatta för JKV. BooSS har sedan tidigare aviserat att de ställer in Booregattan - Liros Cup Ost - 22/5 på grund av det osäkra läget. Vi kan bara beklaga att även denna vårsäsong drabbas av så många inställda regattor och hoppas vi kan hitta fler träningstillfällen som ersättning.

Stockholms Seglarförbund håller en tät och aktiv dialog med SSF och RF och vi hoppas att gemensamt kunna påverka beslutsfattandet i en sådan riktning så att lättnader i Covid-19 restriktionerna även kommer seglingen till nytta. SSF jobbar intensivt tillsammans med RF för att få fram ett regelverk som är mera rättvist mellan de olika utomhusidrotterna. Vi är övertygade om att vi kan bedriva segling både träning och tävling, utomhus och på vattnet, på ett smittsäkert sätt, men tills vidare behöver vi vänta på förtydliganden från RF och SSF.

Skribent: Anders Ryrfeldt
E-post: Adressen Gömd


SOCIALA MEDIER

facebook logo      instagram logo


SAMARBETSPARTNERS 

seapax logga liten

 

Gill

 liros logo

Suzuki KGK Motor

 

search logo

 

whtmr

 

Surfspot

 

Postadress:
Stockholms Seglarförbund
c/o Svenska Seglarförbundet, Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info