Hoppa till sidans innehåll

Seglarskolan lägger grunden för GSSS

26 JUL 2016 11:30
Vi hälsar Gåsö Seglarsällskap välkommen som ny medlem. Det som för 13 år sedan började som en seglarskola har nu blivit en klubb. Seglarskolan är fortfarande i fokus men tack vare medlemskapet kan verksamheten nu vässas ytterligare.
  • Uppdaterad: 11 AUG 2016 13:48

Seglarskola GSSS. Foto: Per ÖhrstedtFoto: Per Öhrstedt.

Det är 13 år sedan Håkan Mildh Svensson, ordförande, startade Gåsö seglarskola, det som nu har utvecklats till Gåsö Seglarsällskap. Fast egentligen började allt ännu längre tillbaka i tiden.
– När jag var liten satte en farbror upp en lapp i affären där han erbjöd sig att lära barnen i området att segla. Den seglarskolan lade grunden för min seglarkarriär, så när jag och min familj flyttade till Gåsö, och mina grabbar var i 4-5-årsåldern, tänkte jag att jag kunde testa att göra samma sak, berättar Håkan.
Det blev minst sagt en succé. Redan första året var 28 barn anmälda till en veckas sommarseglarskola. Intresset var större än Håkan räknat med, men han genomförde veckan med hjälp av kompisar och lånade båtar.
– Därefter har vår seglarskola utvecklats till ett koncept. Vi har kört 13 år i rad, en vecka om året. De som var små barn första året har stannat kvar och blivit ledare. Och nu kände vi att det var dags att göra Gåsö till ett riktigt seglarsällskap.
Skälen är flera. Genom ett medlemskap i Svenska Seglarförbundet, och därmed Stockholms Seglarförbund, får klubben tillgång till försäkringar och kurser.
– Det blir mer ordning och reda. Vi får stadgar och en bra struktur. Genom att tillhöra en organisation som fungerar kan vi få stöd. Vi får tips och tricks som hjälper våra barn att segla bättre och våra ledare kan utvecklas, vilket är viktigt för att vi inte ska tappa dem. Dessutom tror jag att det behövs för att föreningen ska kunna leva vidare. Det blir mer vederhäftigt än om det är en egen angelägenhet.

I år genomfördes GSSS seglarskolevecka under perfekta väderförhållanden. De var 52 elever och 22 ungdomsledare. Traditionsenligt hade de under veckan en utomhusövernattning under presenning när ungdomarna får lära sig att leva natur- och vildmarksliv.
– Många föräldrar hör av sig redan på hösten och vill veta vilka datum som nästa sommars seglarskola är eftersom de planerar semestern utifrån den. Det handlar inte bara om segling utan om att föräldrar som annars inte hade träffats naturligt får nya kontakter och att barnen får nya sommarkompisar direkt, säger Håkan.
Klubbens verksamhet riktar sig till alla från åtta års ålder, och de arrangerar kvällsseglingar även för vuxna samt den årliga Gåsöregattan.
– Men det finns önskemål om att vi också ska starta en sail cup, då vi kanske en gång i veckan seglar runt Gåsö. Det tar ungefär en timme så det är ganska lagom och ett bra sätt att hålla intresset vid liv, säger Håkan och tillägger:
– Fast egentligen är vi ingen kappseglingsklubb. I första hand vill vi lära ut båtvett och att man ska tycka att segling är kul. Vi har ingen elitverksamhet utan hos oss får alla får vara med. Den sociala förmågan och ansvarstagande är viktigare än att tävla.

 GSSS. Foto: Håkan Mildh Svensson

Foto: Håkan Mildh Svensson.

Skribent: Johanna Lundeberg
Epost: Adressen Gömd


SOCIALA MEDIER

facebook logo      instagram logo


SAMARBETSPARTNERS 

seapax logga liten

 

Gill

 liros logo

Suzuki KGK Motor

 

search logo

 

whtmr

 

Surfspot

 

Postadress:
Stockholms Seglarförbund
c/o Svenska Seglarförbundet, Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info