Hoppa till sidans innehåll

Full fart på jolleseglingen i påsk

17 APR 2020 10:02
Inställda påskläger på många platser ledde till att klubbarna i Stockholm med kort varsel tvingades planera om och arrangera träning på hemmaplan i stället. För att stötta klubbarna i detta avsatte StSF 25 000:- som tränarstöd under påskperioden.
  • Uppdaterad: 17 APR 2020 10:02

Idrotten påverkas kraftigt av ”corona-krisen” men Folkhälsomyndigheten och regeringen vill ändå uppmuntra barn- och ungdomsidrotten att bibehålla verksamheten under tiden för restriktioner av ”corona-krisen”. Segling är ju en utomhusidrott och vi har goda möjligheter att fortsätta att träna även om restriktionerna begränsar tävlandet och möjligheterna till träningsläger på annan ort.

Inställda påskläger på många platser ledde till att klubbarna i Stockholm med kort varsel tvingades planera om och arrangera träning på hemmaplan i stället. För att stötta klubbarna i detta avsatte StSF 25 000:- som tränarstöd under påskperioden. Stödet gäller klubbarna i Jollenätverket som ansöker och redovisar den verksamhet de genomfört.

När vi nu summerar påskperioden kan vi med glädje konstatera att organiserad påsklovsträning genomfördes hos BooSS, KBS, KSSS och LiJS. Det har seglats Optimist, Zoom8, Laser 4.7, Laser Radial, Laser, RS Areo och 29er. Sammanlagt deltog drygt 100 jolleseglare i distriktets olika påskläger.

Hos BooSS seglades det Zoom8 och Optimist under 3 dagar. Genom att hålla alla genomgångar och ombyte utomhus eller i båtskjulet kan BooSS fortsätta med verksamheten med mycket liten risk för smittspridning. Hos Kvarnvikens Båtsällskap har det tränats Optimist och E-jolle under påsk. Med seglare som är vana att äta medhavd lunch på vattnet är det inte så svårt att anpassa träningsverksamheten så att all verksamhet sker utomhus och att alla har med egen lunch.

Hos KSSS i Saltsjöbaden startade påskveckan med en föräldraarrangerad träningsregatta för optimister på lördagen, följd av tränarledd seglingsträning för Optimister, Laser, RS Aero och 29er under söndag till onsdag. Omklädningsrum och kök var stängda och all verksamhet bedrevs utomhus. Seglarna bytte om hemma eller på hamnplanen (som på gamla goda tiden!) och njöt av medhavd lunch. Seglarna var indelade i mindre grupper klassvis med separata genomgångar för att begränsa närheten mellan seglarna på land. Det fina vädret underlättade att hålla alla aktiviteter utomhus och gav möjlighet att köra långa pass på vattnet, även om vissa dagar var riktigt blåsiga.

”När vi summerar påskveckan kan vi konstatera att det var en härlig stämning både på land och på vattnet. Träningsdagarna blev mycket lyckade, tack vare ett toppenjobb från tränarstaben och en positiv inställning från seglarna”, säger Anders Bengtsson som är ansvarig för KSSS träningsverksamhet. 

Via bifogad länk finner ni en filmsnutt från den sista träningsdagen

Lidingö Jolleseglare arrangerade Påskläger under 6 dagar (söndag till fredag) för Optimisterna och 2 dagar för Laser.

Första dagen var det lättvind. Därefter var vindarna var ofta måttliga på förmiddagarna men ökade på eftermiddagarna så det blev en hel del hårdvindsträning. Optimisterna gick även ut Annandag påsk och fick träna rejäl hårdvind.

För att hindra smittspridning så hölls genomgångar och medhavda luncher åts utomhus. Ett par dagar arrangerade föräldrarna även korvgrillning. Seglarna bytte om hemma innan seglingarna.

Stockholms Seglarförbund kan med glädje konstatera att distriktets ungdomar har full fart på seglingen redan medan man samtidigt tänker på att följa råd och riktlinjer för att förhindra smittspridningen. Träningsaktiviteterna under påsken visar att vi kan åstadkomma mycket på hemmaplan. Nästa utmaning för jolleseglingen i Stockholm är nu att planera om för resten av våren och sommaren eftersom alla större regattor antingen har ställts in eller skjutits på. Vi tittar bland annat på om och i vilket format tävlingarna som ingår i Stockholm cup kan genomföras och vi hoppas att kunna återkomma med mer information i närtid.

Skribent: Anders Ryrfeldt
E-post: Adressen Gömd


SOCIALA MEDIER

facebook logo      instagram logo


SAMARBETSPARTNERS 

seapax logga liten

 

Gill

 liros logo

Suzuki KGK Motor

 

search logo

 

whtmr

 

Surfspot

 

Postadress:
Stockholms Seglarförbund
c/o Svenska Seglarförbundet, Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info