Årets 2023...

  • 30 nov 2023

I samband med VKSFs årsmöte så var det också prisutdelning i Liros SRS Cup och utdelning av årets utmärkelser. Utmärkelserna delas ut till de som gjort en stor insats för

Årets...

Eldsjäl - Patrik Johansson, Stenungsunds SS

Motivering: Patrik är en sann projektledare som ser möjligheter i allt. Han är en otroligt duktig organisatör som verkligen lyckas med att få med sig hela gänget i allt han engagerar sig med, bra på att hitta rätt personer att delegera uppgifter till.

Han svarar och förklarar och får det svåra att framstå som lätt. Genom sitt stora engagemang minskar han insteget i kappseglingsvärlden så att fler ges möjlighet att ta del av den.

Funktionär - Camilla Pettersson, Hjuviks BK

Motivering: En flitigare och mer kunnig funktionär går inte att hitta!  Oavsett arrangörsklubb eller ort så ställer Camilla upp med både lust och engagemang.

Camilla dyker upp med både båt och utrustning om det behövs.  Hennes ovärderliga insats bidrar till utvecklingen av optimistseglingen i Sverige.

Tränare - Erik Håkman, Göteborgs Windsurfing Club

Motivering: Erik är en otroligt uppmuntrande tränare som alltid lyckas fokusera på var och en på vattnet och med tydliga instruktioner och glada och positiva tillrop får alla att utvecklas på sin nivå.

Han är ryggraden i klubbens juniorsatsning och en uppskattad och viktig orsak till sportens fortsatta utveckling och ökning i antalet utövare.  

Seglarskoleinstruktör - Mauriz Ridell, Sandviks Kappseglingsklubb

Motivering: Mauritz tog ett stort steg framåt när han med kort varsel, tog på sig ansvaret för klubbens seglarskola. I sin nya ledarroll gjorde han en fantastisk insats för klubben och alla de deltagare som var med på vår seglarskola.

Jolleseglare - William Hultén, Rörviks SS

Motivering: William har klivit ur tvåmans jollen och satt sig ensam i en E-jolle. Under säsongen har han haft en enorm utveckling.

Pallplaceringarna på både elitserien och på SM har stimulerat och uppmuntrat honom att fortsätta sitt satsande framåt.

Seglarskolekompis - Patricia Eklöv, Rörviks SS

Motivering:  Patricia vill alla väl och vill att alla skall älska segling! Hon brinner för att arrangera såväl träning som tävling både inom och utanför egna klubben.

Patricia kan inte låta bli att engagera sig så att ungdomar och föräldrar trivs och att alla som vill får segla. 

Kölbåtsseglare - John Hansson & Rolf Andreasson, Tjörns SS

Motivering:  John Hansson och Rolf Andreasson seglade till seger i årets Pantaenius Bohusrace. Kappseglingen genomfördes i tuffa väderförhållanden och endast nio av 89 anmälda gick i mål i Smögen. Hansson och Andreasson visade prov på både gott sjömanskap och uthållig prestation, liksom god ordning på materielen i form av Smaragden ”Malvina”.

Arrangör - SS Viken Ägir

Årets Pantaenius Bohusrace genomfördes i tuffa väderförhållanden med hårda vindar och endast nio båtar av 89 anmälda gick i mål. Med trackers ombord kunde seglingsledning, tävlande, anhöriga och övriga följa båtarna, vare sig de avbröt och gick till skyddad hamn eller fullföljde kappseglingen och gick i mål.

Genom målmedvetenhet och långsiktiga relationer med sponsorer, samarbetspartners, media och seglare har sällskapet etablerat Bohusracet som en av landets största kölbåtstävlingar. I Uddevalla har Bohusracet bidragit till att en folkfest skapats vid bryggan innan start. I år toppade SS Viken Ägir dessutom med ett välarrangerat SM i Smaragd.

Miljöpris - Rådasjöns SS

Motivering: I december 2022 fattade Länsstyrelsen i Västra Götalands län ett förbud mot förbränningsmotorer i Rådasjön från februari 2023. Båtinnehavare på sjön har till december 2024 på sig att byta ut förbränningsmotorer mot eldrivna.

För Rådasjöns Segelsällskap innebär Länsstyrelsens beslut stora konsekvenser för segelskole- tränings- och kappseglingsverksamheten. Snabbgående och dragstarka följebåtar är en förutsättning för genomförande och säkerhet. Diskussionerna i klubben har pendlat mellan nedläggning av verksamheten till att finna fungerande lösningar för att möta de nya kraven.

Tillsammans med samarbetspartners har klubben börjat prova eldrivna ribbar. Fortfarande återstår många frågor innan alla lösningar är på plats. Rådasjöns Segelsällskap har således valt vägen att finna fungerande lösningar.

Vinnare i Liros SRS Cup

Finnflyer 36 Rickard Bergman, Lysekil Segelsällskap Gullmar med besättning lyckades med bedriften att vinna både Liros SRS syd och nordcup 2023!

Tvåa i Nordcupen; CB66 Racer Göran Johnsson, Segelsällskapet Viken Ägir  

Övriga pristagare i SRS Cupen 2023

Sydcupen
1 Finnflyer 36 Rickard Bergman, Lysekil Segelsällskap Gullmar
2 X-332 Bertil Rholén, Björlanda Kile Segelsällskap
3 Dominant Lars Nicklasson, Vänersborgs Segelsällskap

Nordcupen
1 Finnflyer 36 Rickard Bergman, Lysekil Segelsällskap Gullmar
2 CB66 Racer Göran Johnsson, Segelsällskapet Viken Ägir
3 Dominant Lars Nicklasson, Vänersborgs Segelsällskap