Glädje och gemenskap på Lerberget Segelsällskaps Seglarskola

  • 9 jul 2024

image: Glädje och gemenskap på Lerberget Segelsällskaps Seglarskola

Lerberget Segelsällskaps seglarskola är en plats för lärande, äventyr och gemenskap. Klubbkonsulent för Skånes Seglarförbund, Raul Fuentes, fick chansen att träffa några av de engagerade instruktörerna som delade med sig av sina upplevelser och berättade om hur väl det har gått med seglarskolan.

Lerbergets Segelsällskap har seglarskola för bland annat nybörjare, fortsättningsgrupp och en grupp som kallas ”Sjöpiraterna”. Sjöpiraterna är en högt uppskattad grupp som riktar sig till de yngsta barnen, där de bland annat under veckan får hemliga meddelanden med uppdrag för att till slutet av veckan hitta den hemlige kaptenen Svartskägg och hans skatt.

– För att hålla föräldrarna informerade och delaktiga har instruktörerna skapat en WhatsApp-grupp där vi delar med oss av bilder och vad som hänt under dagen, säger Maja Larsson, instruktör på seglarskolan. På så sätt kan föräldrarna få en bättre inblick över vad som händer och följa deras framsteg och äventyr, något som har varit väldigt uppskattat.

När nybörjargruppen för optimist inte kan segla på grund av väderförhållanden ordnas olika aktiviteter, där poängjakten är en stor favorit bland barnen.

– Den går ut på att barnen får välja olika utmaningar vilka ger olika antal poäng, säger Maja. Utmaningarna kan vara relaterade till segling, men kan också innebära kreativa aktiviteter som att skriva en dikt eller en sång som sedan spelas in. Det är ett sätt att hålla barnen engagerade och aktiva, även när vädret inte tillåter segling.

Det bästa med att jobba på seglarskola

– Det är så himla kul att få vara med barnen och lära känna dem, säger Maja. Allt från fråga om deras vardag, till att lära dem segla. Hon uttrycker även hur fantastiskt det är att se gemenskapen utvecklas mellan deltagarna och berättar hur vissa av barnen förblir kompisar och hittar på saker även utanför seglarskolan.

En av de främsta anledningarna till seglarskolans framgång är det starka samarbetet bland instruktörerna. De känner varandra väl, har en bra gemenskap och deltar ofta i sociala aktiviteter tillsammans. Detta starka band reflekteras i deras arbete och bidrar till en positiv och stödjande miljö för både barnen och varandra.

En annan höjdpunkt för klubben är deras prova-på kvällar som hålls varje onsdag. Här bjuds allmänheten in för att prova på segling eller bara umgås i hamnen. Det bjuds på grillkorv och dricka, men deltagarna tar ofta med egen mat att grilla och stannar kvar långt in på kvällarna. Dessa kvällar har blivit väldigt populära och har lockat många besökare. Det är en social tillställning där gemenskapen står i centrum. Lerberget Segelsällskaps seglarskola har verkligen visat sig vara en plats där både barn och vuxna kan lära sig, växa och ha roligt tillsammans.

 

På bilden ser ni några av instruktörerna för Lerbergets Segelsällskap: Ture Sunnegårdh, Tristen Ahlin, Love Havgaard, Erik Strickland, Maja Larsson, Lova Sjöde och Thor Havgaard (saknas på bild: Liv Häggström).