GQSS - Inbjudan Segling för kvinnor

  • 29 feb 2024

GQSS mål är att inspirera till mer kvinnlig segling och vår förhoppning är fler segelklubbar med aktiva kvinnor.  Har er seglingsklubb kvinnor som ni vill stötta till att ta rodret, komma ut på äventyr och utvecklas som seglare? 

Under våren och hösten kommer vi i GQSS att erbjuda två stycken eskaderseglingar med olika teman för kvinnor i Göteborgs skärgård. Dessa tillfällen är subventionerade med +65 bidrag från RF-SISU Västra Götaland.

Detta bidrag gör att kostnaden för eskaderseglingarna blir låg. Sprid gärna den här möjligheten till kvinnor oavsett ålder i er klubb. Med förhoppning om fler aktiva kvinnor på havet och i klubbarna. Har er seglingsklubb kvinnor som ni vill stötta till att ta rodret, komma ut på äventyr och utvecklas som seglare?

Första eskadern är redan i maj:

GQSS-eskader till Vrångö & Fotö 17-19 maj
Häng med på vår eskader i Göteborgs skärgård i maj. Vi mönstrar på och seglar från resp båts hemmahamn under fredag em med destination Vrångö, där vi har en genomgång av dagens segling samt intar en gemensam måltid efter det finns det möjlighet att bada bastu och badtunna ?

På lördag lämnar vi södra och seglar till norra skärgården och Fotö, kanske med ett strandhugg på Vinga. På kvällen äter vi middag på våra båtar. För de som vill finns det även här möjlighet till bastubad.

På söndag sätter vi segel och seglar hemåt.

Eskader riktar sig både till såväl nybörjare som erfarna seglar. Anmäl dig som gast, skeppare (bidrar med egen båt under helgen) eller gast som kan ta rollen som viceskeppare (har stor erfarenhet av segling och kan stötta skepparen). Vi lägger ”besättningspusslet” och återkommer i god tid med besättningslista.

Under helgen får du träna på knopar, navigering och båtmanövrering. Vi turas om att styra och trimma segel. Målsättningen med helgen är att alla skall utvecklats som seglare.

Kostnad för helgen:
Eskaderkostnad: 300:-

Hamnavgift ingår i priset.
Kostnadsfritt för skeppare,

Gastarna planerar och står för kostnaden för all mat ombord. Skepparen blir bjuden, då hon står för båten och dess omkostnader.
Medlemsavgift i GQSS 200:-
Medlemmar i SXK-QO är välkomna till samma pris som medlemmar i GQSS.
Anmäl dig senast 18 april.

OBS!
För att vi skall hinna till bastun på Vrångö så startar vi på fredag kl13.00. Skeppare bestämmer var varje besättning träffas.

Förträff: 2 maj Bangatan 58 kl.18.00

Andra eskadern är i september:

GQSS seglarhelg med yoga, styrka och rörlighetsträning

För att kunna fortsätta ha ett aktivt seglarliv behöver vi träna styrka, balans, rörlighet och kondition.

Under den här helgen kommer vi att få en härlig segling tillsammans och dessutom få prova på en blandning av yoga, styrka och rörelseträning.

All träning är anpassad så att alla kan vara med, med sina förutsättningar.

Målet är att inspirera till enkel och effektiv träning som man kan göra var som helst, i hamnar, på stranden eller på en gräsmatta.

Att känna sig stark, rörlig och ha en god balans gör oss tryggare att fortsätta segla.

Träningen kan även hjälpa till med att förebygga smärtor i rygg, höfter och ben som lätt kan uppstå under längre seglatser.

Under helgen får du träna på knopar, navigering och båtmanövrering. Vi turas om att styra och trimma segel. Målsättningen med helgen är att alla skall utvecklats som seglare samt få träningsverktyg så att du kan fortsätta vara en aktiv seglare.

Gastarna planerar och står för all mat ombord. Skepparen blir bjuden, då hon står för båten och dess omkostnader.

Information om sista anmälningsdatum, anmälningsformulär och tid för förträff kommer att läggas ut på hemsidan i slutet av april www.gqss.se

Välkommen till en härlig seglarhelg med GQSS och Sari Abrinder, Personlig tränare och yogainstruktör.

Välkomna!

GQSS – Göteborgs Quinnliga Segelsällskap

 Segelklubben som drivs av kvinnor för kvinnor
-Varje år har vi en planeringsdag för våra medlemmar där nästa års aktiviteter planeras, berättar Camilla Järpner som är ordförande i GQSS.

Redan innan föreningsträffen har jag kikat på GQSS hemsida och imponerats utav deras spännande aktivitetsutbud för 2024. Under vintern kommer de tillsammans med Erlandssons brygga prata om batterier och solceller, ett studiebesök på JRCC är inbokat, flera medlemmar ska gå en praktisk motorkurs och en träff för att prata vårrustning går av stapeln i slutet på mars.

- Vi vill stärka kvinnorna inom båtlivet. Vi hjälps åt och lär oss det vi behöver för att bli säkrare och växa tillsammans.

Jag har i min roll som klubbkonsulent blivit inbjuden till GQSS styrelsemöte tillsammans med Albin från RF-SISU. Hur kan ni stötta oss från era olika organisationer var frågan vi fått när mötet bokades in. Över en kopp kaffe och en saftig surdegssmörgås fick Albin och jag till en början en inblick i GQSS verksamhet. En ideell förening som brinner för att kvinnor ska bli säkrare på att segla genom utbildningar och nätverkande. Föreningen har ingen egen klubblokal eller båtar utan medlemmarnas egna båtar används vid gemensamma utbildningar och eskadrar. Att ha egen båt är dock inget krav utan man delar upp sig på de båtar som klubben har tillgång till berättar Camilla.

Så hur kan då RF-SISU och Västkustens Seglarförbund vara med och stötta GQSS. Albin på RF-SISU berättar om hur de kan vara med och jobba med olika utvecklingsarbeten i klubben som till exempel effektivt styrelsearbete eller vision och målsättningsarbete. Han tipsar om utbildningar från RF-SISUs gedigna utbildningskatalog som ”Lär dig söka stöd och bidrag” eller ”Marknadsföring i sociala medier”, han berättar vidare om lärgrupper och hur de kan skapa möjligheter för bidrag till utbildningar, kursmaterial eller föreläsare. Gemensamt berättar vi om idrottens uppbyggnad och om hur olika bidrag går att söka både från RF-SISU och Svenska Seglarförbundet. Från Västkustens Seglarförbund ger vi en inblick i möjligheten till nätverkande mellan föreningar och att ta del utav seglingens utbildningar. Vi pratar om gemensamma aktiviteter och föreläsningar som vi i framtiden kan skapa tillsammans. Klubbförsäkringar och rabatterade trycksaker diskuteras också tillsammans med vikten av att det finns en klubb i Göteborg som kan fånga upp de seglare från andra klubbar som flyttar till Göteborg för studier och ändå vill fortsätta med segling på motionsnivå. När kvällen lider mot sitt slut och tomma koppar plockas bort från bordet sammanfattar vi att ett bidrag för att stärka klubbens 65+ verksamhet skulle passa fint inför kommande eskadersegling till Vrångö och Fotö där yoga och bastubad är planerat förutom en trevlig, gemensam segling.

Hör upp alla seglingssugna quinnor där ute i alla åldrar!  Här är föreningen för dig som vill nätverka, ha kul och lära mer tillsammans.

Fair Winds!

Martina, klubbkonsulent VKSF

Länk till GQSSs hemsida och spännande aktiviteter hittar du här.