Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Vad vill Martin Strandberg med skånsk segling?

07 SEP 2017 14:15
Som Seglarförbundet informerat om har nu Martin Strandberg påbörjat en förstudie för Skånes Seglarförbund. Här delar Martin med sig av sina tankar och första idéer. Hör av er med kommentarer så att vi alla hjälps åt att få detta bra!
  • Skapad: 07 SEP 2017 14:15

Min bakgrund

Under min uppväxt som jollebarn i Skåne fanns det fantastiska möjligheter att utvecklas som seglare. Optimistträningen i Falstersbokanalen var enastående med tungt meriterade tränare. Som barn tänkte man inte så mycket på det men givetvis lades det väldigt mycket tid från föräldrar i form av att organisera träning och anlita duktiga tränare. Efter ett avslutande år i Optimist där jag lyckades komma 3:a på VM gick jag över till E-jollen. Alla gjorde ju det! Jag var ganska liten och en teknisk seglare. Ett ”felköp” i form av mast och segel (mina föräldrar kunde inget om segling) , plus att jag var för liten för E-jolle gjorde att jag hade 2-3 riktigt tuffa år i E-jollen. Från att vara kung i Optimist till att ligga 43:a på Sverigerankingen är tufft mentalt som 16-17 åring. Efter att ha gått den hårda skolan fick jag rätt på material och i kombination med bra samträning mellan skånska klubbar inklusive fys kom resultaten! Tack vare bra samträning klarade jag mig utan seglargymnasium i Ängelholm eller Lerum, som jag helt enkelt inte var mogen för. När jag slutade med E-jolle var fortsättningar mer ovissa; matchracing och 470 testades på egna trevande ben utan någon större struktur. Som tur var blev jag ”headhuntad” av Olympiern Mats Nyberg som fick in mig på OS-klassen Tornado.

I år är det 28 år sedan jag seglade mitt första VM. I år är också första gången jag vinner ett VM-guld i segling. Med det vill jag säga att en seglingskarriär kan vara väldigt lång och ibland blommar man inte ut förrän man är 42 år gammal ;-)

Projektet

Tack vare Svenska- och Skånes seglarförbund har jag fått möjligheten att ”ge tillbaka” av min kunskap och erfarenhet inom segling i form av ett projekt som ska drivas i Skåne. Jag är anställd av Svenska Seglarförbundet till 50%, med uppgiften att genomföra en förstudie för ett förändringsprojekt för skånsk segling.

Avsikten är att arbetet ska utmynna i en förstudierapport som föreläggs Skånes Seglarförbunds årsstämma, som hålls 2017-11-30, för beslut om genomförande eller ej. Vid beslut av årsstämman att genomföra förslaget kommer jag att kunna arbeta med det till 50% via anställningen vid Svenska Seglarförbundet, och under en styrgrupp med representanter från Skånes Seglarförbund och Seglarförbundet.

Såhär i uppstarten av arbetet, och utan att vara färdig är min tanke med projektet att lyfta skånsk segling samt öka förutsättningar för en talangfull skånsk seglare att fortsätta utvecklas inom sporten segling, på hemmaplan! Vi ska tillsammans öppna många olika dörrar för att ägna sig åt segling, med utgångspunkt i de unika förutsättningar vi har här i Skåne. Allt från segling i de traditionella OS-klasserna, havskappsegling till otraditionella seglingsformer.

Med ”förutsättningar” menar jag följande:
En skånsk seglare ska känna sig trygg med sin framtida segling och därmed stanna kvar i regionen. Det ska finnas ett starkt nätverk mellan seglarna/klubbarna och nya konstellationer/träningsgrupper ska lätt bildas oavsett vilken båtklass man väljer eller vilken klubb man tillhör.

Som jag ser det kan visionen för projektet beskrivas såhär:

Seglare i Skåne ska kunna utvecklas till den nivå de vill och har förutsättningar för, i Skåne.

Skribent: Gustaf Reischmann
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Skånes Seglarförbund
RF-SISU Skåne, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Besöksadress:
Malmö Arena, Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 0727014384
E-post: This is a mailto link

Se all info