Hoppa till sidans innehåll

Entypsmätbrev och segelnummer


Knapp_Nytt_MätbrevKnapp_Mätbrev_ÄgarbyteKnapp_Lista_Mätbrev

De flesta klasser har krav att båten ska ha ett mätbrev - ett intyg på att mätmannen har godkänt båten och certifierat den.

Mätbrev innehåller normalt data för att identifiera båten såsom segelnummer, byggplåtsnummer, mätman, mätdatum samt ägaruppgifter.  Varje klass har individuella klassregler och de kan även ha egna metoder att mäta föremål, t.ex. ett segel. När det gäller segelnummer har några klasser internationell tilldelning, medan andra tilldelas nationellt av klassförbund eller Svenska Seglarförbundet.

För att förenkla mätningar så har ISAF tagit fram ett regelverk, ISAF:s Redskapsregler, och skapat standardiserade definitioner för båt och utrustning samt en standardmall för klassregler.

SSF administrerar mätbrev för ett flertal klasser: 

0ptimist

2,4m R

606       

CB66

C55

 Safir

Contender

Zoom8

420

470

Drake

 

Folkbåt

Melges 24

49er

H båt

E-jolle

5,5m

För att ansöka om mätbrev och segelnummer eller göra ett ägarbyte klickar du här
Om båten är ny behöver du för de flesta entypsbåtar skicka in ett mätprotokoll i original ifyllt av en mätman. Detta arkiveras hos Svenska Seglarförbundet så länge båten finns kvar i Sverige. Ett mätbrev utfärdas som intygar detta.

Importerar du båten från annat land behöver du se till att du får inmätningsformulär i orginal från säljaren eller dennes nationella myndighet eller tillse att det skickas direkt till Svenska Seglarförbundet. Då först kan ett giltigt mätbrev utfärdas.

Mätbrev är personligt och behöver förnyas vid ägarbyte. Meddela ägarbyte inom tre månader för att vidhålla giltig inmätning. 

Du finner alla godkända mätbrev här.
Du kan vid behov när som helst ladda ner och skriva ut ett mätbrev.

Observera att expeditionstiden för ny-och omregistreringar ligger på ca två veckor från det att vi erhållit nödvändiga underlag.

 

 

Kontakt: This is a mailto link

 

 

Uppdaterad: 22 FEB 2018 11:59 Skribent: Patrik Erlandson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info