Hoppa till sidans innehåll

Entypsmätbrev och segelnummer


Knapp_Nytt_MätbrevKnapp_Mätbrev_ÄgarbyteKnapp_Lista_Mätbrev

De flesta klasser har krav att båten ska ha ett mätbrev - ett intyg på att mätmannen har godkänt båten och certifierat den.

Mätbrev innehåller normalt data för att identifiera båten såsom segelnummer, byggplåtsnummer, mätman, mätdatum samt ägaruppgifter.  Varje klass har individuella klassregler och de kan även ha egna metoder att mäta föremål, t.ex. ett segel. När det gäller segelnummer har några klasser internationell tilldelning, medan andra tilldelas nationellt av klassförbund eller Svenska Seglarförbundet.

För att förenkla mätningar så har World Sailing tagit fram ett regelverk, WS:s Redskapsregler (RSR), och skapat standardiserade definitioner för båt och utrustning samt en standardmall för klassregler.

SSF administrerar mätbrev för ett flertal klasser: 

Optimist

2,4m R

606       

CB66

C55

 Safir

Contender

Zoom8

420

470

Drake

 Express

Folkbåt

Melges 24

49er

H-båt

E-jolle

5,5m

J/111

6m R

 

     

Ska du ansöka om nytt mätbrev eller ett ägarbyte hittar du knappar med länk till ansökningarna nedanför. För några av klasserna ovanför finns det mer information, klicka då på klassens namn.

Express

Från och med i år (2019) behöver entypsklassen Express ansöka om mätbrev för att kappsegla. I enlighet med klassreglerna ska mätprotokoll fyllas i och skickas till This is a mailto link. Protokollet för Express kan fyllas i av en licensierad mätman alternativt av ägaren själv (detta gäller inga andra klasser!). Ansökan görs samtidigt här: 
Knapp_Mätbrev_Ägarbyte

Eftersom Expressen redan har segelnummer ska ansökan göras som ett "ägarbyte" även om det inte är det. Enbart helt nybyggda båtar som saknar svenskt segelnummer sedan tidigare använder funktionen/knappen "Mätbrev till ny båt".

Vid ägarbyte ska nya ägaren ansöka om ägarbyte genom funktionen bakom ovanstående knapp. Dessutom inkomma med ett nytt mätprotokoll såvida inte tidigare mätprotokoll är utfört och inskickat av en licensierad mätman, då gäller detta även för en ny ägare.

Hur vet man då om det är mätt av en mätman? Om det på mätbrevet är angivet "Egen deklaration" istället för en mätmans namn saknas licensierad inmätning och nytt protokoll behövs vid ägarbyte.

Ny båt Knapp_Nytt_Mätbrev

Om båten är ny behöver du för de flesta entypsbåtar skicka in ett mätprotokoll i original ifyllt av en mätman. Detta arkiveras hos Svenska Seglarförbundet så länge båten finns kvar i Sverige. Ett mätbrev utfärdas som intygar detta.

Importerar du båten från annat land behöver du se till att du får inmätningsformulär i orginal från säljaren eller dennes nationella myndighet eller tillse att det skickas direkt till Svenska Seglarförbundet. Då först kan ett giltigt mätbrev utfärdas. 

Du finner ansökningen till ny eller nyimporterad båt med hjälp av knappen ovan. Du betalar med betalfunktionen via kreditkort, 450:- SEK för registreringen.

Ägarbyte Knapp_Mätbrev_Ägarbyte

Mätbrev är personligt och behöver förnyas vid ägarbyte. Meddela ägarbyte inom tre månader för att vidhålla giltig inmätning. 

Du finner ansökningen till ägarbyte med hjälp av knappen ovan. Du betalar med betalfunktionen via kreditkort, 450:- SEK för omregistreringen.

Ladda ner kopia på befintligt mätbrev Knapp_Lista_Mätbrev

Du kan vid behov när som helst ladda ner och skriva ut ett mätbrev. Ditt egna eller om du vill kontrollera en annan deltagares. Ingen kostnad för detta.

Observera att expeditionstiden för ny-och omregistreringar ligger på ca två veckor från det att vi erhållit nödvändiga underlag.

  

Kontakt: This is a mailto link

 

 

Uppdaterad: 22 FEB 2018 11:59 Skribent: Patrik Erlandson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info