Hoppa till sidans innehåll

Att vara vuxennybörjare

28 MAR 2021 12:39
Hej därute i klubbaran!
  • Uppdaterad: 28 MAR 2021 12:39

Seglingssäsongen närmar sig snabbt. 

 

För många har den väl förresten egentligen redan börjat, med diverse båtfix och fix i hamnanläggningarna.

Något annat som brukar klaras av så här på försäsongen är klubbarnas årsmöten.

Vi vet ju att på många ställen kan det vara lite klent med intresset för att ställa upp i styrelser och annat frivilligt arbete vid tävlingar och underhåll av gemensam egendom.

Från UGSFs sida vill vi påminna om att även om det självklart läggs ett stort fokus på ungdomsverksamheten så finns också möjlighet att söka stöd till aktiviteter för att engagera vuxna medlemmar. Det kan finnas anledning att fundera över vad den egna klubben gör för att locka nya, vuxna medlemmar och att fånga upp deras engagemang när dom dyker upp. 

Gamla aktiva, kunniga och engagerade medlemmar är naturligtvis guld värda och ingen idrottsförening skulle heller klara sig utan föräldrarna, men samtidigt finns en risk där - den som engagerat sig länge kan tröttna och föräldern kanske inte är intresserad av att fortsätta jobba för klubben om barnet slutar.

En vuxen ny medlem som känner sig väl mottagen och inkluderad och som engagerar sig för sin egen skull kan vara ett bra tillskott om man lyckas fånga in den. Seglarkurser för vuxna nybörjare kan vara en bra ingång, särskilt om man följer upp och försöker få deltagarna att återkomma under säsongen. Kanske på lite lättsammare kvällsseglingar/tävlingar tillsammans med mer erfarna seglare. Våra tisdags- och torsdags-seglingar på USS och ESK är till exempel ett väldigt roligt sätt att bli en duktigare seglare.

 

Här kommer några reflektioner vi fått från ett par vuxna nybörjare:

Även om själva seglingskursen var jätterolig så hade jag nog inte fortsatt segla om jag inte redan haft vänner i båtklubben.

Somliga människor har lätt för att bara kliva in i ett nytt sammanhang och ta för sig - andra har det inte.

Även om du som varit aktiv i klubben i 20 år vet vilka alla är och vem man ska prata med beroende på vad man undrar över, så betyder inte det att alla andra vet det - faktiskt inte ens om dom varit medlemmar i några år.

Om man aldrig gjort det är det inte på något sätt självklart hur man beter sig vid sjösättning och upptag.

Om man aldrig gjort det så kan det dessutom behövas mer än ett tillfälle för att lära sig.

På det hela taget är alla väldigt trevliga och hjälpsamma, men det är ändå svårt att känna sig hemma när man ingenting kan (och säkert väldigt svårt för den som kan mycket att sätta sig in i hur det är att vara ny).

En tanke är att ett system med mentorer för nya seglare/medlemmar kanske vore något att fundera på.

En annan tanke är att fråga nykomlingar vad dom vill ha ut av sitt medlemskap.

Ytterligare en tanke är att det kanske kan vara ett sätt att engagera även tidigare oengagerade medlemmar - att vara den som kan och ges rollen att lotsa in någon annan och förmedla sina kunskaper kan vara något tilltalande.

Även de som hållit på ett tag är olika - somliga behöver en direkt fråga, andra erbjuder sig - det behöver inte betyda att man är mindre eller mer villig att hjälpa till - bara att man känner sig mindre eller mer bekväm. 

Vi har även fått tips från distriktet i Västmanland om att de ordnat några Blocketkvällar där nybörjare som är intresserade att köpa båt kan få hjälp av de mer erfarna båtägarna så de inte går i samma fällor som nybörjare ofta gör. Detta har varit ett bra inslag hos Västmanland för att få en bra dialog med nya seglare. 

 

Ha en fin seglingssäsong!

 

UGSF styrelse genom 

Åsa Hagström

Skribent: Klas Elwinger
E-post: Adressen Gömd

Segling i Uppsala

Vi finns på Facebook

Play the Rules. Testa ditt
regelkunnande

Postadress:
Upplands/Gästriklands Seglarförbund
Niklas Ölmestrand, Balingstaby 10
755 91 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info