Hoppa till sidans innehåll

Segling för funktionsnedsatta


Segling – en idrott för alla

Seglingens många olika båttyper, klasser och tävlingsformer skapar möjligheter för personer med olika fysiska och psykiska förutsättningar att kunna delta, vara konkurrenskraftiga och vinna!

De flesta seglare börjar sin bana i den lokala segelklubben. Utvecklingsmöjligheterna kan dock vara begränsade beroende på tillgänglighet till anläggningen, båtar och kunniga ledare. Men det finns ett antal klubbar runt om i landet som erbjuder aktiviteter speciellt för dig med någon funktionsnedsättning. Se nedan.

På klubbnivå seglas en rad olika båtar, de flesta mindre kölbåtar som används i seglarskolorna (ex. C55) fungerar bra och jollesegling kan fungera för vissa, det är bara att testa. Speciellt lämpliga båtar för seglare med rörelsehinder är; för vuxna den paralympiska 2.4mR som finns i flera klubbar och för unga Accessjollen, en australiensisk en- eller tvåmansjolle med barlastcenterbord och reglerbar segelyta som gör den närapå ovältbar.

Tävlingsmöjligheterna i sporten är stora och det högsta målet för seglare med rörelsehinder är de Paralympiska spelen. Där erbjuds segling i absolut världsklass i tre olika klasser; enmansbåten 2.4mR, tvåmansbåten SKUD 18 och tremansbåten Sonar. För den som kommit långt i någon av de paralympiska klasserna finns det möjlighet att bli del av SWE sailing team. För seglare med synnedsättning finns Blind Worlds. Även Special Olympics, en tävling för idrottare med utvecklingsstörning, har segling på programmet.

Är du intresserad av att börja segla kan du titta i listan nedan för att se om det finns en organisation i din närhet som kan erbjuda aktiviteter, eller kontakta din lokala klubb för att se om de har aktiviteter som passar. Du är även välkommen att kontakta SSF för att höra mer om vilka möjligheter som finns.

Stiftelsen Skota Hem
En spetsverksamhet belägen hos KSSS i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Har i över 15 år arbetat för att möjliggöra och utveckla segling för personer med funktionsnedsättningar. Verksamheten är igång dagligen från maj t.o.m. september och omfattar prova-på-segling, träning och veckokurser från nybörjar- till kappseglingsnivå. Båtar som används är 2.4mR, Sonar, Access 2,3, Access 303 och Martin 16.

2.4 mR- förbundet
Aktivt klassförbund med flera aktiva seglare med rörelsehinder. De samordnar klassens kappseglingar och arrangerar träningsläger i samband med vissa regattor.

Karlskrona SS
Har under säsongen regelbunden träning och klubbsegling i klubbens 2.4mR och Accessjollar.

Varbergs Segelsällskap
Här drivs projektet ”Segling för alla”. Unga seglare får låna klubbens Accessjollar vid aktiviteterna och för de äldre finns 2.4mR. Klubben har SSF-certifierade instruktörer med inriktining på seglare med funktionsnedsättningar.

GKSS
I Långedrag har GKSS en rad olika aktiviteter för unga som vill lära sig att segla eller utveckla sina seglingsfärdigheter. De skräddarsyr en lösning där seglarens individuella behov och önskemål styr. Båtar som används är Accessjolle och Topper Omega.

LESS
Sommaren 2009 inleddes projektet ”Segling på lika villkor” med ett sommarläger. Klubben har ännu inga egna anpassade båtar men flera specialutbildadeinstruktörer. Under sommarlägret hade klubben lånat in Accessjollar och en CB66 som specialanpassats.

Göteborg Grötö SS
GGSS är en ideell förening som, i första hand, ger funktionshindrade möjligheter att efter egna förutsättningar och ambitioner ta sig ut på havet. Basen finns på Grötö i Göteborgs skärgård.

Stenungsunds SS                
Access-gruppen i klubben genomför seglingsaktiviteter för barn och ungdom med funktionsnedsättningar. Segling sker med tre nyinköpta Accessjollar och även klubbens 2-kronor i samarbete med Rotary Stenungsund. 

Ulricehamns Kappseglingssällskap
Driver projektet ”Ge fler chansen att segla” och har införskaffat två Accessjollar samt utbildat ledare för att ta emot seglare med funktionsnedsättningar. 

Pataholms Segelklubb
Arrangerar lustfyllda seglingsaktiviteter för unga personer med alla typer av funktionsnedsättningar.

Karlstad Segelsällskap
På Kanikenäset i Karlstad hålls under säsongen kvällsseglingar
i klubbens 2.4mR.

Gefle Segelsällskap
Här erbjuds seglingsträning och sommarkurs för unga med funktionsnedsättning i klubbens Accessjollar.

Sandvikens SS
Håller under säsong prova-på och träning för rörelsehindrade i klubbens Accessjolle och 2.4mR.

Uppdaterad: 19 SEP 2015 12:43 Skribent: Thomas Gustafsson

Postadress:
Värmland-Västergötland SF
Thomas Gustafsson, Karforsen 521
660 57 Väse

Kontakt:
Tel: 0705897221
E-post: This is a mailto link

Se all info

ANNONSER