Hoppa till sidans innehåll

WOW


WOMEN ON WATER och kval till WSCL

Tävlingen Women on Water, WOW, 2022 avgjordes på Ekerö i Mälaren den 3-4 september. Efter 12 rafflande kappseglingar och en avgörande finalsegling var det Team Thea Enander från Ljungskile som till slut vann. De är kvalificerade till Women's Sailing Champions League i Schweiz den 7-9 oktober.

WOW är en tävling för klubbar och enbart kvinnliga besättningar. En besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande, samtliga ska representera samma klubb. På tävlingen tillhandahålls båtar av typen J/70.

2023 är WOW tillbaka igen och då eventuellt mitt i hjärtan av Stockholm, på Riddarfjärden. Mer information kommer.

WOW-magenta.png

INFORMATION OM WOMEN ON WATER

Women On Water, WOW, är ett kappseglingsevenemang enbart för kvinnliga besättningar enligt ett koncept som har sitt ursprung i Danmark. Sverige arrangerade sin första WOW-tävling i Stockholm 2019 och Svenska Seglarförbundet har ambitioner att fortsätta utöka och förbättra tävlingsformen. Tävlingar med enbart kvinnliga besättningar har blivit mycket uppskattat och attraherar såväl tävlande som publik.

Flera andra länder i Europa har också WOW-event och gemensamt har det tagits fram en Womens Sailing Champions League, WSCL. Varje land får skicka en eller flera kvinnliga besättningar till WSCL och för Sverige sker uttagning i samband med WOW-tävlingen. 2021 deltog en svensk dambesättning i WSCL-finalen i Portugal, Johanna Bergqvist. Johanna med sin besättning vann WSCL 2021.

Tävlingsformen för WOW är sprintkappsegling under två dagar med tillhandahållna båtar. Kappseglingarna är direktdömda av domare på vattnet och tar ca 10-12 minuter. Oftast används mindre kölbåtar med en besättning på fyra till fem personer, t.ex. J/70 eller FarEast 28. De deltagande besättningarna fördelas till båtar och kappseglingar enligt ett särskilt kappseglingsschema. Under två tävlingsdagar får normalt respektive besättning genomföra 10-12 kappseglingar. I den mån det finns tid kan en sista finalsegling för de sex bästa besättningarna genomföras.

Vid frågor kontakta This is a mailto link

Ett smakprov från 2018 års WOW-event i Köpenhamn, klicka här.

Uppdaterad: 22 SEP 2020 15:07 Skribent: Claes Lundin
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info