Hoppa till sidans innehåll
Foto: KRISTINA RYAGUZOVA

Lättvindsrace när första etappen av Nord Stream Race avgjordes

08 SEP 2021 15:36
Etapp 1 av Nord Stream Race blev en utdragen och nervkittlande historia när de fem båtarna tampades i nästan ingen vind alls mellan Kiel och Köpenhamn.
 • Skapad: 08 SEP 2021 15:36

Till slut var det den finska klubben Esbo Segelförening som var först till den danska huvudstaden, medan svenskarna fick nöja sig med en fjärdeplats.

- Första etappen är avklarad. En lång natt i lätta vindar med strömmar, som blev mycket spännande och utmanande. Vissa stunder såg det lysande ut, andra stunder var det nattsvart. Vi har en del kvar att jobba på inser vi, men ser fram mot fortsättningen och njuter av stunden, säger Christian Harding, skeppare på den svenska KSSS-båten.

Redan tre timmar efter starten från Kiel, på söndagen, så blåste arrangören av racet eftersom det inte fanns någon vind kvar att segla i. Det var först på måndagskvällen som man kunde börja segla igen – i svåra förhållanden och totalt mörker. Den som behärskade förhållandena bäst var den finska båten från Esbo, som vann knappt före danskarna från Aarhus Sejlklub.

Trots en plats utanför pallen var stämningen god ombord på den svenska båten och snart väntar tävlingens längsta etapp, från Köpenhamn till Sandhamn utanför Stockholm. Starten går på torsdag förmiddag kl. 10:00 och båtarna beräknas komma till Sandhamn på lördag eftermiddag.

- Det här är mitt livs första offshorerace. Vi är ett bra, mångsidigt lag med många erfarna seglare och jag ser verkligen fram mot den här utmaningen med glädje och förväntan – men också med en hel del respekt, säger Rebecca Netzler som ”till vardags” seglar 49erFX i landslaget och var en hårsmån från att ta en plats i OS i Tokyo.

Alla fem deltagande klubbar från Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland har kvalificerat sig via nationella uttagningar. I Sveriges fall via seger i Allsvenskan i segling 2020. Det är alltså gräddan av havskappseglare och seglingssällskap i norra Europa som gör upp om segern – i Sverige representerat av KSSS, Kungliga Svenska Segelsällskapet.

Nord Stream Race avgörs nu för nionde gången och sträcker sig över drygt 1 000 nautiska mil, från Kiel, Via Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors till slutmålet S:t Petersburg. Det gör tävlingen till den längsta havskappseglingen i Östersjön. De klubbar som deltar och representerar sitt land är Verein Seglerhaus am Wannsee från Tyskland, Aarhus Sejlklub från Danmark, Kungliga Svenska Segelsällskapet från Sverige, Esbo Segelförening från Finland och S:t Petersburg Yacht Club från Ryssland.

Parallellt med den ”verkliga” tävlingen pågår en e-sporttävling med namnet NSR eTrophy. Cirka 100 000 e-sportsseglare väntas delta i den tävlingen. Fransmannen Philippe Metayer vann förra årets tävling och fick som pris att segla med en av de deltagande båtarna mellan Kiel och Köpenhamn.

Ställning efter 1 av 4 etapper:

 1. Esbo Segelförening
 2. Aarhus Sejlklub
 3. St. Petersburg Yacht Club
 4. Kungliga Svenska Segelsällskapet
 5. Verein Seglerhaus am Wannsee

 Tävlingsschemat inklusive stoppen:

 • Start Kiel: 6 september
 • Ankomst Köpenhamn: 7 september
 • Start Köpenhamn: 9 september
 • Ankomst Stockholm: 11 september
 • Start Stockholm: 13 september
 • Ankomst Helsingfors: 15 september
 • Start Helsingfors: 16 september
 • Ankomst S:t Petersburg: 17 september

 Läs mer om Nord Stream Race här.

Skribent: Isabelle Lindsten
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info