Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

GKSS vann första deltävlingen av Allsvenskan Segling

16 AUG 2020 21:09
GKSS stod i en klass för sig när Allsvenskan Segling drog igång för säsongen. Inne i hamnen i Örnsköldsvik seglade göteborgarna stabilt och i de 16 race de gjorde i helgen var de på pallen i 15 – och de vann tio av dem.
 • Skapad: 16 AUG 2020 21:09

- Vi växte som team genom helgen och lärde oss mycket av varandra. Genom att alla seglar skiff och 49er till vardags så pratade vi samma språk ombord även om vi är nya i båten, säger Marcus Anjemark från GKSS och fortsätter:

- Det har varit en fantastisk långhelg i Örnsköldsvik med perfekt väder och varierande vindar. Vi trivdes och ser fram emot fler regattor här i Ö-vik. Extra kul att det var en sådan enastående live-sändning som förstärkte arrangemanget ytterligare.

Efter tre dagars seglande i ett Örnsköldsvik som bjudit på fantastiskt seglingsväder var det alltså GKSS med Carl P Sylvan (rorsman), Marcus Anjemark, Oscar Andersson och Elin Sevedag som vann första deltävlingen i Allsvenskan. Nyckeln till segern var nog att det var två samtränade besättningar ombord.

Det var bara i fredagens lätta vindar som GKSS inte dominerade. Men när vinden ökade på lördagen och även på söndagen, då den låg stadigt på 5–8 m/s och upp mot 10 m/s i byarna, så ökade också GKSS dominans.

Laget seglade otroligt stabilt och tog hem nio förstaplatser i serien där hela 15 omgångar kunde genomföras. Inför den avslutande finalseglingen, där de sex bästa lagen tävlade om dubbla poäng var det bara det regerande allsvenska mästarna från KSSS, med Björn Hansen vid rodret, som kunde hota göteborgarna. Men då behövde KSSS komma fyra platser före GKSS.

Men KSSS missade starten och GKSS kunde segla i mål som vinnare även i finalseglingen och fullborda vinsten. Trea blev nykomlingen Runmarö Yacht Club.

- Vi har haft ett fantastiskt arrangemang med världsklass på allt och mycket bra jobb från funktionärer, arrangörer och seglare. Det har varit spännande, tajt och mycket sportsliga seglingar. Jag är nöjd med allt, säger tävlingsledaren Claes Lundin, och fortsätter:

- Det har varit extra kul att följa prestigemötet mellan GKSS och KSSS. Kanske är KSSS och Björn Hansen bättre rent taktiskt men den här helgen var GKSS vassare och inte minst hade de bättre båtfart.

 

Allsvenskan 2020 efter en av totalt två tävlingar:

 1. GKSS                              
 2. KSSS                               
 3. Runmarö YC                                              
 4. Ekolns SK                      
 5. Stenungsunds SS       
 6. Särö BK                                                       
 7. Hjuviks BK                                                 
 8. JK Västerås
 9. Halmstads SS
 10. Upsala SS
 11. SS Åmålsviken
 12. SS Kaparen
 13. Stockholm 606-klubb
 14. Strängnäs SS
 15. Örnsköldsviks SS
 16. Malmö SS
 17. Skanör BK
Skribent: Daniel Stenholm
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info