Hoppa till sidans innehåll

Tysk seger på längsta etappen i Nord Stream Race

30 JUN 2018 11:14
Det blev den tyska båten som var snabbast på etapp två av Nord Stream Race – från Köpenhamn till Stockholm. Den svenska KSSS-båten fick nöja sig med tredje plats och ligger också trea i totalen.
  • Skapad: 30 JUN 2018 11:14

- Vi är lite besvikna. Vi har gjort vårt bästa och haft en fantastisk resa. Men av många olika anledningar och mindre incidenter har vi inte lyckats fullt ut, säger Henrik Grape på den svenska båten.

Etappen mellan de två nordiska huvudstäderna bjöd på skiftande förhållanden. Till en början fick starten flyttas från Köpenhamn till Ölands södra udde eftersom ett tropiskt högtryck parkerat över södra Östersjön för några dagar sedan och det fanns ingen vind överhuvudtaget.

- Hade vi fått starta där vi skulle så hade vi haft Köpenhamn inom synhåll under en väldigt lång tid. Det här var rätt beslut och det kommer fortfarande att bli bra seglingar upp mot Stockholm, sade den svenske skepparen Jim Rotsman när tävlingsledningen tog beslutet att flytta starten.

När båtarna väl kom iväg från Ölands södra udde mitt på torsdagen var det med knapp styrfart. Men vinden byggde snabbt på. Mot kvällen vred den och blev nordlig – och mycket kraftig.

- Som mest hade vi upp mot 17 m/s nordlig vind. Men det jobbigaste var sjön. Det var som om hela havet kokade. Jag har aldrig sett nått liknande i Östersjön. Vi är mest glada att båten höll ihop, berättar den tyske skepparen Sven-Erik Horsch.

På KSSS-båten valde man att positionera sig längst västerut när båtarna kom förbi Ölands norra udde.

- Vår plan var att fånga den nordvästliga vinden som vi visste skulle komma och vi hoppades kunna gå rakt upp mot Almagrundet utan några slag, berättar Henrik Grape.

Men planen höll inte riktigt eftersom man fick lite problem med olika fall och segel ombord. Svenskarna lyckades aldrig riktigt utmana tyskarna som var snabbast upp till Sandhamn och inte heller den ryska båten som var tvåa i mål

Värst gick det för den finska båten från Åländska segelsällskapet som tvingades bryta och gå in till Nynäshamn sedan deras pushpit slitits loss från fördäcket och de började ta in vatten. Väldigt lite vatten, men ändock ett läckage.

- Vi är alla ok, förutom att några är sjösjuka, rapporterade den åländske skepparen, Staffan Lindberg.

På lördagen väntar ÅF Inshore Race för de fem Swanbåtarna i Nord Stream Race. På söndagen startar så etapp tre av racet från Stockholms Ström mot etappmålet i Helsingfors.

På den svenska båten är det nu ett helt nytt gäng från KSSS som tar över.

- Vårt mål med vårt deltagande är att bredda kunskapen för havskappsegling i klubben vilket gör att vi kör med en bred trupp. Vi har allt från lovande yngre kappseglande tjejer och killar som tagit steget från jolle till kölbåt, några av våra mest meriterade kappseglare samt representanter från våra lag i Allsvenskan och Champions League. Och vi toppar med ett par duktiga proffs, säger KSSS lagkapten Johan Rockström som också är skeppare på etapp tre.

 

Nord Stream Race efter två av totalt fyra etapper:

  1. Lord of the Sail - Asia, Ryssland                                     3 poäng
  2. Norddeutscher Regatta Verein, Tyskland                   5 poäng
  3. Kungliga Svenska Segelsällskapet, Sverige                 5 poäng
  4. Frederikshavn Sejlklub, Danmark                                 7 poäng
  5. Åländska Segelsällskapet, Finland                             11 poäng
Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info