Hoppa till sidans innehåll

Allsvenskan 2017

13 DEC 2016 14:30
Allsvenskan Segling laddar nu inför sin tredje säsong. Arrangörerna har stått på kö och klubbarna satsar stenhårt i förberedelser och träning. Såhär blir säsongen 2017!
  • Skapad: 13 DEC 2016 14:30

Under 2017 kommer Allsvenskan att avgöras med fyra deltävlingar spridda över landet. Först ut är Strängnäs Segelsällskap som arrangerar sin regatta 19–21 maj, därefter står Ekerö på tur som arrangerar en deltävling 9–11 juni i Jungfrusund på Ekerö utanför Stockholm. Tredje deltävlingen arrangeras i Jönköping av klubbarna Domsands Båtsällskap och Gränna Båtklubb där seglingarna kommer att avgöras 25–27 augusti på Munksjön mitt i stan. Sista ut blir SS Kaparen och där den fjärde och sista deltävlingen går av stapeln 8–10 september på Kungsbackafjorden utanför Gottskär.

- Strängnäs Segelsällskap har haft ett lag med i Allsvenskan under både 2015 och 2016. Då vi har en seglingsarena som ligger centralt, så föddes en tanke att arrangera Allsvenskan på hemmaplan. Ett perfekt sätt för oss att skapa intresse både för idrotten segling och för klubben. Vi siktar på att erbjuda både seglare och publik stadsnära seglingar med en vacker kuliss och ett lättillgängligt race village, säger Tommi Rotonen i arrangörsklubben och fortsätter:

- Den preliminära planeringen har redan startat, medan den fullständiga organisationen drar igång strax efter nyårsskiftet. Som en mindre klubb är man lite av en underdog, men vi är övertygade om att vi kan skapa det där trivsamma och trevliga arrangemanget för alla.

Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. Varje lag måste bestå av en person av varje kön och minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vilken klubb som till slut bärgar guldet. 

I fjol hade flera klubbar med sig supportrar på plats vid deltävlingarna. De som inte har möjligheten att se seglingarna på plats, kan istället sitta hemma framför datorn och följa kampen via SAP Sailing Analytics på Svenska Seglarförbundets hemsida.

Men teknik i all ära. Seglingarna upplevs givetvis bäst live. Publiken leds av en speaker som beskriver vad som händer på vattnet. Det blir sprintseglingar som pågår runt tio minuter med sex exakt likadana båtar (J/70:or) som delas av de 18 lagen.

De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna seglingar. Under allsvenskans debutår 2015 var det så jämnt att KSSS och Ekolns Segelklubb hamnade på samma poäng och lika många vunna seglingar. Det som till slut skilde dem åt var att KSSS hade några fler andraplatser. Andra året var det nykomlingen Cape Crow Yacht Club från Hönö utanför Göteborg som gick hela vägen och seglade hem det allsvenska guldet.

Allsvenska 2017 består av de 15 bästa lagen från Allsvenskan 2016 samt de tre klubbar som tog sig till Allsvenskan via kval i Båstad hösten 2016. Dessa tre var Lommabuktens Seglarklubb, Oxelösunds Segelsällskap och Rörviks Segelsällskap.

Deltagande klubblag Allsvenskan Segling 2017

Cape Crow Yacht Club
Ekolns Segelklubb
Göteborgs Kungliga Segelsällskap
Hjuviks Båtklubb
Halmstads Segelsällskap
Jollekappseglarna Västerås
Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb
Kungliga Svenska Segelsällskapet
Lommabuktens Seglarklubb
Långedrags Segelsällskap
Malmö Segelsällskap
Oxelösunds Segelsällskap
Rörviks Segelsällskap
Segelsällskapet Kaparen
Sotefjordens Segelsällskap
Strängnäs Segelsällskap
Wikens Båtselskap 
Örnsköldsviks Segelsällskap

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info