Hoppa till sidans innehåll

Theres Torgersson & Vendela Santén


Svensk seglings Hall of Fame har utökats med två nya medlemmar. I helgen valdes Therese Torgersson och Vendela Santén in som medlemmar nummer tio och elva i den celebra skaran seglare – en utnämning kom som en överraskning för de båda.

– Det är svårt att veta själv vad man betytt för seglingen. När man seglade var man ju så uppe i det, säger Therese som avslutade sin elitsatsning med Vendela för tio år sedan.

Framför allt under första halvan av 2000-talet tillhörde de två den absoluta världstoppen i 470 och under ett par månader 2004 seglade de hem både ett VM-guld och ett OS-brons.

- Då hade vi ett enormt självförtroende och även om vi kom till OS som världsmästare så var bronset ingen besvikelse. Det var så otroligt jämnt i toppen och inför sista seglingen kunde vi bli allt från tvåa till femma, säger Vendela.

Idag har Vendela ingen roll inom seglingen. Nu är det familj, två små barn och en civil karriär som gäller. Men för två år sedan blev det ett annorlunda inhopp i sporten då Vendela kommenterade seglingen i OS i Rio.

- Det var kul – även om vi inte fick så jättemånga sändningar. Och vi satt framför skärmar hemma i Sverige och kommenterade härifrån.

Therese har coachat en hel del efter sin karriär och hoppas fortsätta med det.

– Det är så många som ställt upp för oss när vi seglade. Det är klart man själv ställer upp nu om någon vill ha vår hjälp. Jag hoppas kunna hjälpa till inom seglingen där det behövs, säger Therese till GP.

Therese och Vendela var båda E-jolleseglare när de träffades på GKSS i slutet av 90-talet. Therese var med på OS i Sydney 2000 och det var därefter de började prata om att segla tillsammans.

- Jag minns inte exakt hur det kom sig att vi började segla ihop. Jag tror att det fanns nått initiativ från klubben. Men sedan var det nog Therese som frågade, berättar Vendela.

Redan 2001 började de sin uttalade OS-satsning. Det var givetvis tufft att få ihop det ekonomiskt. Men det blir ju lite billigare om man är två i en båt. Och relativt snabbt kom framgångarna.

- Vi kände ganska tidigt att vi hade där ute att göra. När vi sedan kom med i SOK:s topp- och talang-program kom den stora vändningen rent ekonomiskt när vi fick lite pengar varje månad.

Den första mästerskapsmedaljen kom 2003 då det blev ett brons på EM. Det blev sedan både VM-guld och OS-brons 2004. Och de följde upp det med ett VM-brons 2006.

- Vi fortsatte att segla tillsammans några år till. Men kanske inte med samma 100-procentiga satsning. Vi seglade, men jag jobbade och Tessan pluggade samtidigt, säger Vendela.

Det blev ett OS till. Men Peking-OS 2008 gick ”sådär” och sedan var elitsatsningen över.

Motivering: I år välkomnast två nya medlemmar in i seglingens Hall of Fame. I början av sina elitsatsningar var de båda framgångsrika i E-jolle men karriären tog fart på allvar när de satte sig i samma båt. Tillsammans tillhörde de världstoppen i sin klass under första halva av 2000-talet då de tog medaljer på OS, VM och EM. De toppade sin karriär under 2004 då det blev både ett VM-guld och ett OS-brons i 470.

Till seglingens Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Övriga medlemmar i Svensk Seglings Hall of Fame är: Pelle Pettersson, Marit Söderström Nord, Magnus "Mange" Olsson, Jörgen Sundelin, Peter Sundelin, Ulf Sundelin, Göran Marström, Anders Bringdal och Sune Carlsson.

Foto: Peter Santén

 

Uppdaterad: 25 NOV 2021 10:45 Skribent: Marit  Söderström Nord 
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info