Hoppa till sidans innehåll
Foto: Fabian Bengtsson Marit Söderström blev ikväll den senaste medlemmen i seglingens Hall of Fame

Marit Söderström Nord


Marit Söderström Nord, som tog OS-silver i 470 1988, blev den andra seglaren att tas upp i svensk seglings Hall Of Fame. Utnämningen tilldelas de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling.
— Det är omtumlande och helt oväntat för mig men jag är väldigt glad och framförallt hedrad över att få ta plats bredvid Pelle Petterson i Hall of Fame, säger Marit Söderström Nord.

1988 nådde hon karriärens största framgång då hon under OS i Seoul tog Silver i 470 tillsammans med gasten Birgitta Bengtsson.  Listan av medaljer och meriter är lång med totalt tio VM-guld i bland annat E-jolle, Laser och 470. 1979 utsågs hon till Årets Idrottskvinna av tidningen Aftonbladet och Riksidrottsförbundet. Vi två tillfällen har hon också utsetts till årets seglare av Svenska Seglarförbundet (1979, 1983).
— Att vinna OS-medaljen är det starkaste minnet men jag är också väldigt stolt över att jag som sextonåring var rankad tvåa bland killarna i E-jolle.


1988 tog Marit Söderström Nord OS-silver i 470 tillsammans med Birgitta Bengtsson.

I somras gjorde Marit Söderström Nord en bejublad insats som SVT:s expertkommentator till OS-seglingarna i Weymouth. Med pedagogiskt anslag och entusiasm var hon en del av att ge TV-tittarna en bra insikt i seglingssporten och en chans att vara en del av de Svenska OS-framgångarna.
— För mig var det en chans att ge något tillbaks till en sport jag som har haft mycket glädje av. Det var väldigt roligt speciellt eftersom det gick så bra för våra svenska seglare och det blev ett fantastiskt tillfälle för att lyfta fram svensk segling.

Legenden Pelle Petterson blev förra året först med tas upp i Seglingens Hall of Fame och nu får han sällskap av Marit Söderström Nord. Utmärkelsen delades ut under en regattamiddagen i samband med tävling Mästarnas Mästare i Båstad där Marit deltar som kommentator.

Läs mer om Mästarnas Mästare här.

Marit Söderström Nords meriter i urval:
1988            OS Silver           470
1988            VM Guld,           470
1985            VM Guld            Laser
1980            VM Guld            Laser
1981            VM Guld            E-jolle
1979            VM Guld            E-jolle
1978            VM Guld            E.jolle

Seglingens Hall Of Fame
SSF delar årligen ut ett antal utmärkelser för de främsta insatserna inom svensk segling under året. Som komplement till de nuvarande utmärkelserna instiftades 2011 även Hall of fame, det som kommer att bli den mest prestigefyllda utnämningen inom svensk segling. Till Hall of fame utnämns de som gjort ”Extraordinära insatser för svensk kappsegling.” Utnämningarna görs vartefter det finns kandidater som lever upp till kriterierna.

Uppdaterad: 27 AUG 2018 14:47

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info