Hoppa till sidans innehåll

Sune Carlsson


Båtbyggaren och starbåtsseglaren Sune Carlsson är medlem nummer nio i Svensk Seglings Hall of Fame. Vid en ceremoni i samband med Mästarnas Mästare i Marstrand i mitten av oktober, fick Sune ta emot den ärofyllda utnämningen.

I statuterna heter det att; Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Och detta stämmer verkligen in på denne glade hedersman.

Sune Carlsson är en legend inom segling – och kanske främst inom starbåtssegling. Men det är som båtbyggare han gjort sig allra mest känd – sedan han för 53 år sedan tog över Moranäsvarvet i Saltsjöbaden och förvandlade det till Sune Carlsson Båtvarv.

Men intresset för båtar föddes långt tidigare då han i början av 40-talet seglade med modellbåtar i Bällstaån i Sundbyberg. Som 13-åring byggde han sin första riktiga ”experimentbåt”.

Sune vann totalt åtta SM. Det första kom 1950 och det första i en egenbyggd Stare tog han 1954. Två år senare kvalade Sune in till OS i Melbourne men någon på Seglarförbundet eller Sveriges Olympiska Kommitté tyckte att Sune och hans gast, Olle ”Bull” Carlsson, var för unga, så de fick aldrig åka.

Under den här tiden fortsatte Sune att bygga Starbåtar i Jakobsberg. Riggarna köptes i Västerås sedan satte de riggen mellan två cyklar och cyklade hem – en sträcka på närmare tio mil.

Till OS i Rom 1960 kom han dock iväg och slutade på tionde plats. Åtta år senare försökte han på nytt kvala in till OS, då i 5.5-metersklassen. Men bröderna Sundelin blev för svåra i det svenska kvalet och fick representera Sverige. Det gjorde de så bra att det blev OS-guld i båten WASA 4 - byggd av Sune Carlsson. Sune var själv på plats i Acapulco, som reserv och ”båtmeck” till Sundelinarna, och fick uppleva framgången på plats.

Tidigare samma år hade Sune seglat final i Guldpokalen mot självaste Kronprins Harald av Norge (senare Kung Harald V av Norge). Sune förlorade med en poäng men denna regatta är en av de som ligger honom varmast om hjärtat.

Under sina aktiva år har han byggt närmare 300 starbåtar. Och med sin seglarglädje och kunskap är han fortfarande en stor inspiration för många seglare. OS-mästaren Fredrik Lööf vände sig självklart till Sune för att få tips om hur en Starbåt ska seglas.

Sitt senaste SM i Starbåt seglade Sune för två år sedan - 84 år gammal.

Uppdaterad: 27 AUG 2018 14:55 Skribent: Mats Olsson
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info