Hoppa till sidans innehåll

Registerutdrag för ledare


Krav på registerutdrag fom 1 jan 2020

Enligt lag har en förening rätt att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha kontinuerlig och nära kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen. I registerutdraget går det att se om personen är dömd för något av våra allra grövsta brott: mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån. 

Riksidrottsmötet 2019 tog beslut om att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. Beslutet träder i kraft den 1 januari 2020. Registerutdrag ska alltid ske vid nytillsättningar.
Lathund för idrottsföreningar gällande registerutdrag på rf.se
Frågor och svar om registerutdrag på rf.se
Ansök om registerutdrag på Polisens webbplats

Föreningen ansvarig för kontrollen
Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra.

Svenska Seglarförbundet rekommenderar sina klubbar och klassförbund som berörs att: 

  • Ut se minst två personer som ansvara för hanteringen i klubben/klassförbundet.
  • Att tumregeln är att alla de gånger en förälder "lämnar sitt barn" till en verksamhet där klubben/klassförbundets tar fulla ansvaret då ska alla de ledarna vara kontrollerade. T.ex. vid all form av seglarskola, träningar och träningsläger men inte nödvändigtvis vid en tävling där föräldrarna ofta är med. 

För mer information om hur en klubb eller ett klassförbund kan hantera detta och även en lathud för det arbetet https://www.rf.se/RFarbetarmed/Tryggidrott/

 

Uppdaterad: 29 JAN 2020 08:25 Skribent: Marit  Söderström Nord 
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info