Hoppa till sidans innehåll

Barnkonventionen


Information kring att Barnkonventionen blir lag 2020 och hur detta påverkar oss inom Svenska Seglarföbundet. 

Att följa Barnkonventionen är inget nytt, det har vi sedan många år förbundit oss att göra då det varit en del av idrottens idéprogram "Idrotten Vill". Däremot är det vissa delar som blir lite extra aktuella nu när Barnkonventionen blir lag och beslutet om krav på registerutdrag som togs av Riksidrottsmötet 2019 träder i kraft 1 januari 2020. Mer information om Barnkonventionen och material kring den finner du längre ner på denna sidan.

Inom Svenska Seglarförbundet vill vi särskillt uppmärksamma och uppmana alla våra medlemmar att: 

Krav på registerutdrag 

(Hämtat direkt ifrån Riksidrottsförbundets (RF) webb: https://www.rf.se/RFarbetarmed/Tryggidrott/)

På RF:s hemsida om Trygg Idrott hittar du en Lathund för idrottsföreningar gällande registerutdrag. https://www.rf.se/RFarbetarmed/Tryggidrott/

Enligt lag har en förening rätt att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha kontinuerlig och nära kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen. I registerutdraget går det att se om personen är dömd för något av våra allra grövsta brott: mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån. Mer om registerutdraget finns att läsa i materialet “Skapa trygga idrottsmiljöer”.

Ansök om registerutdrag på Polisens webbplats

Riksidrottsmötet 2019 tog beslut om att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. Beslutet träder i kraft den 1 januari 2020. Registerutdrag ska alltid ske vid nytillsättningar.

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra.

Om du behöver mer information, gå till sidan med frågor och svar om registerutdrag.

Svenska Seglarförbundet rekommenderar sina klubbar och klassförbund som berörs att: 

  • Ut se minst två personer som ansvara för hanteringen i klubben/klassförbundet.
  • Att tumregeln är att alla de gånger en förälder "lämnar sitt barn" till en verksamhet där klubben/klassförbundets tar fulla ansvaret då ska alla de ledarna vara kontrollerade. T.ex. vid all form av seglarskola, träningar och träningsläger men inte nödvändigtvis vid en tävling där föräldrarna ofta är med. 

För mer information om hur en klubb eller ett klassförbund kan hantera detta och även en lathud för det aarbetet se: https://www.rf.se/RFarbetarmed/Tryggidrott/

 

För dig som vill lära dig mer eller läsa mer i ämnet kan vi varmt rekommendera:

Information:

Utbildningar/Utbildningsmaterial:

 

Vill du ha mer information eller frågor om detta så är du välkommen att kontakta oss:

Uppdaterad: 20 AUG 2019 14:05

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info