Hoppa till sidans innehåll

Optimist för havet

12 JAN 2018 08:17
Svenska Seglarförbundet engagerar sig nu tillsammans med Sjöräddningssällskapet och Håll Sverige Rent för att öka kunskapen om marint skräp och få till beteendeförändringar.
  • Uppdaterad: 15 JAN 2018 10:45

Bild: Oscar Kihlborg Foto: Robin Trygg

- Vi ska använda det bästa verksamhets- och kunskapsmässigt ur våra tre organisationer och tillsammans samla in och återvinna plast från havet, säger SSF:s förbundsdirektör Marie Björling Duell.

Projektet går under namnet ”Optimist för havet - ett projekt mot marin nedskräpning” och vänder sig främst till barn och unga vuxna. Bland mycket annat som ska göras är att tre-fyra Optimistjollar ska byggas av den insamlade och återvunna plasten.

I botten finns ett bidrag från Postkodlotteriet på hela tolv miljoner kronor att fördelas i projektet till de tre organisationerna. Projektet kommer att pågå under tre år, med start i januari 2018. Under våren kommer en projektledare att rekryteras och en projektplan tas fram.

Förutom en projektledare, har två förebilder och ambassadörer knutits till projektet. Den ena är äventyraren och miljökämpen Oskar Kihlborg som är en sann miljövän, en stor förebild för många unga och en uppskattad föreläsare som under många år engagerat sig för ett renare hav.


Matin Strömberg foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Den andra ambassadören är en av Sveriges mest framgångsrika havskappseglare, Martin Strömberg som just nu seglar sitt fjärde Volvo Ocean Race med teamet "Turn the tide on plastic". Det är en mixad besättning med ungdomsprofil där teamet har ett tydligt hållbarhetsbudskap med fokus på havsmiljön, två områden som Martin under flera år haft ett stort engagemang i.

- Tanken är att vi ska jobba med våra klubbar, våra seglingsevent och seglarskolor men även med ”vanliga” grundskolor. Vi ska bland annat åka runt i Sverige och erbjuda prova på-segling och i samband med detta även plocka plast från våra kuster, säger Marie Björling Duell och fortsätter:

- Fokus kommer att ligga på västkusten där problemet är som störst och där Sjöräddningssällskapet har flera stationer. Men kampanjen kommer även att bedrivas på ostkusten och i våra sjöar.

Projektet vill skapa framtidstro om att flödet av plastskräp till havet kan minska - och att de unga själva kan vara en del av lösningen genom att helt enkelt inte skräpa ner.

Genom att vända sig till barn och unga vuxna ökar chansen till en livslång attityds- och beteendeförändring som förhoppningsvis också förs över till kommande generationer.

Skribent: Marit Söderström Nord
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info