Hoppa till sidans innehåll

50 år med försäkring på båtägarnas villkor

03 MAR 2017 14:52
På femtio- och sextiotalen hade båtägarna i Stockholmstrakten problem med att leva upp till de svenska försäkringsbolagens krav på att fritidsbåtarna skulle vara torrsatta före 15 oktober. Det blev början till Svenska Sjö.
  • Uppdaterad: 17 MAR 2017 18:07

Båtar som inte var uppe före den 15 oktober debiterades en extra veckopremie, som motsvarade ungefär halva den normala årspremien. Det innebar, med dåtidens upptagningssresurser, att båtklubbarna tvingades börja ta upp medlemmarnas båtar tidigt, i en del fall innan säsongen var slut.

Genom åren hade sedan båtägarnas organisationer många förhandlingar med de svenska bolagen för att finna lösningar på det här problemet men bolagen ville inte lyssna utan var nöjda med de extra premieintäkterna de fick.

Därför började man leta andra lösningar, även på utländska marknader.

Båtorganisationerna skickade en delegation till London för att presentera sin skiss för Lloyd`s mäklare och också för vissa underwriters med ögon öppna för nya idéer. Några mäklare och underwriters gjorde till och med studiebesök i Stockholmstrakten för att på ort och ställe få en inblick i båtklubbarnas levnadsvillkor.

De återvände hem, nöjda med vad de fått se och 1966 tecknades den första överenskommelsen mellan de svenska båtorganisationerna och Lloyd’s underwriters.

Den första säsongen för den nya försäkringsformen blev sedan 1967 och den första försäkringen som är registrerad i systemen tecknades den 1 april 1967 av Dag Malmberg, medlem i Bergdalsviks båtklubb. Båten var en Iversen motorkryssare på 10 m, med dopnamn Cema II.

Idag är fler än 45 000 fritidsbåtar försäkrade i Svenska Sjö, som därmed är en av de största på den svenska marknaden. Storleken ger inflytande på marknaden och påverkar därmed också konkurrenternas syn på villkor och premiesättning.

Försäkringen har varit och är en viktig ingrediens i de förmåner båtägarorganisationerna erbjuder sina medlemmar. Det har alldeles säkert bidragit till trogna försäkringstagare. Flera har funnits med i försäkringsformen under alla 50 år och med samma båt hela tiden!

En av dem är Allan Rodhe som varit försäkrad i Svenska Sjö med kuttern Spray sedan 1967.

I början av 80-talet, startades Svenska Sjö AB, för att sköta den dagliga driften av försäkringsfrågor, skadereglering och kundservice.

Ännu idag är det de sju båtägarorganisationerna som grundade försäkringen som står bakom Svenska Sjö och bolaget mår bra med en mycket hög kundnöjdhet och en kundtillväxt.

Bolaget är unikt på båtförsäkringsmarknaden med att verksamheten utvecklas av båtägarorganisationerna, dvs båtägarna själva och att ett eventuellt överskott går tillbaka till kunderna som är båtklubbsmedlemmar men även till båtägarnas organisationer för att där utveckla medlemsnyttan. Under 2017 kommer kunder som är båtklubbsmedlemmar att få dela på ca 2,5 mkr. Utöver det så betalade bolaget ut ca 700 000 kr till landets klubbar och kretsar under året som gick, som stöd för verksamheten.

Bolaget har också en egen skadeprövningsnämnd som består av båtfolk och dit kunder kan vända sig om man skulle vara missnöjd med en skada. Ca 10 fall om året anmäls dit och nämnden ändrar ca 20 % av fallen och då till kundens favör.

Många nyheter inom båtförsäkring har skapats av Svenska Sjö genom åren. Det är närheten till båtlivet och dess utövare och de båtkunniga medlemmarna i klubbarna som varit avgörande. Man kan undra över hur båtförsäkringarna hade sett ut idag på den svenska marknaden utan uppstickaren Svenska Sjö. I år har man förbättrat rättskyddsförsäkring för att göra det tryggare för medlemmar att köpa och sälja båt.

Svenska Sjö 50 år. Båtägarnas egen båtförsäkring eller som vi säger idag ”Båtförsäkring på mina villkor”.

Skribent: Stefan Rahm
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer