Hoppa till sidans innehåll

SeglarTräffen 2016 - en fullträff

28 NOV 2016 14:02
SeglarTräffen är helgen då svensk segling samlas för att utveckla verksamheten. Och helgen före advent 2016 var inget undantag. Tanken att lära av andra är inget nytt – men sällan blir det så uppenbart, enkelt och roligt som på SeglarTräffen.
  • Uppdaterad: 28 NOV 2016 14:12

För 14 år sedan samlades 25 entusiastiska ledare och tränar inom ungdomssegling för att utbyta erfarenheter. Sedan dessa har träffen växt stadigt. Varje år är all-time-high och i år hade 285 seglare och ledare kommit till Skogshem & Wijk utanför Stockholm för att lära av varandra, lyssna till duktiga föreläsare och delta i workshops.

- För några år sedan ändrade vi inriktningen på SeglarTräffen till att inte bara handla om barn och ungdomar utan även inkludera seniorverksamheten och vuxensegling. Segling är ju en livslång sport, säger seglarförbundets Anders Larzon som varit projektledare sedan starten.

Segling – tillgängligt för alla var temat för träffen och är också ett grundläggande tema i det mesta som seglarförbundet gör just nu. Det är viktigt att klubbarna blir så bra som möjligt på sin verksamhet så att de både tillfredsställer sina medlemmar, utan även lockar nya. Och för att de nya ska stanna krävs givetvis en bra verksamhet. Det handlar om ett förändringsarbete som ska göras.

- Det är väldigt uppmuntrande att komma in i ett förbund där det finns ett så starkt engagemang. Jag tycker det är enastående att 285 personer från hela landet samlas en hel helg för att de tillsammans vill utveckla svensk segling. Vi har så många deltagare, så starkt engagemang och så fantastisk god stämning, säger SSF:s ordförande Anders Selling som var med om sin första seglarträff.

Helgen handlade mycket om arbetsmöten och workshops. Men ibland krävs att blicken lyfts och det fick deltagarna hjälp med av tre inspirerande föreläsningar.

Först ut var äventyraren, fotografen och miljökämpen Oskar Kihlborg som pratade om att tänja gränser – något som Oskar är bra på och sysslat med större delen av sitt vuxna liv. Åtminstone sedan han blev förste svensk (tillsammans med kompisen Mikael Reuterswärd) på Mont Everest 1990. Ska man utvecklas måste man våga utmana sig själv ibland. Enligt Oskar är det bara tanken som begränsar vad som är möjligt.

Det kan inte vara helt enkelt att gå upp på en scen och prata jämställdhet när Oskar Kihlborg precis trollbundit samma publik med en oerhört dynamisk och tankeväckande föreläsning. Men Gertrud Åström lyckades med det som få trodde var möjligt och levererade en fantastisk inspirerande och rolig föreläsning i ett ämne som inte är helt enkelt. Men som hon själv sa; ”Måttet på jämställdhet är det bästa måttet på samhällets möjlighet till utveckling".


Gertrud Åström höll en mycket inspirerande föreläsning om jämställdhet.

Avslutningsvis pratade Marit Söderström Nord från SSF och Anders Wahlström om det förändringsarbetet som måste göras inom barn- och ungdomssegling. Syftet är bland annat att avdramatisera kappsegling i unga åldrar och inte göra det svårare än det är.

- Sammantaget så var det en proffsig och genomtänkt helg. Och det är klart att vi behöver bli tydligare med vad vi vill. Vi måste bli bättre på attityd och samarbete. Kunskaper har vi massor, säger Anders Selling och fortsätter:

- Vår sport är spektakulär och naturnära – och därför tacksam att visa upp. Och med dagens video- och trådlösa teknik finns de bästa förutsättningarna. Men människors liv ser annorlunda ut idag än för tio år sedan och vi måste fokusera på hur vi utvecklar vår sport i takt med omvärlden.

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info