Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nationalmuseum/adn

Axel Sjöbergs skärgårdsmotiv ställs ut

18 NOV 2016 15:14
Den 10 december öppnar en omfattande utställning med Axel Sjöbergs vackra skärgårdsmotiv på Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken i Stockholm.
  • Uppdaterad: 18 NOV 2016 15:25

AXEL SJÖBERG (1866 – 1950)

Axel Sjöberg föddes på Skeppsholmen där Stockholms yttre skärgård tar sin början. Ändå var det via moderns rötter i Roslagen, på Vira bruk, som han skulle fastna, inte bara för skärgårdsnaturen utan också för de människor och det liv han fann där.

Tidigt faderlös i en familj där det rådde knappa omständigheter fick han anställning på Generalstabens litografiska anstalt där han lärdes upp till litograf. Genom att göra illustrationer för tidningar och böcker skaffade han sig inkomster som gjorde det möjligt för honom att gå på Konstakademiens skola.

Någon grafiker blev han emellertid aldrig. Den grafiska verksamheten var alltför mycket förknippad med försörjningsarbete. Undantaget är när han ger ut sin bok Bland kobbar och skär med egna texter och bilder år 1900.

När boken kom ut levde Axel Sjöberg sedan några år ute på Sandhamn och Långviksskär där han med tiden förvärvade både bostäder och ateljé. Lika viktig som naturen var för honom blev skärgårdsbefolkningen dagliga liv med fiske, jakt och jordbruk. Han blev den främste skildraren av det strävsamma liv som levdes av människorna i den yttre skärgården. I August Strindbergs skärgårdsberättelser fann Axel Sjöberg den litterära motsvarigheten till det han ville dokumentera i sin konst. För att snabbt kunna fånga sina synintryck utvecklade han en mästerlig akvarellteknik. 

Parallellt med sin inlevelse i landskap och liv i skärgården skulle han komma att odla ett livslångt intresse för fjällvärldens storslagna landskap och dess djurliv. Då får landskapet tala i ensamt majestät utan spår av mänskliga verksamheter.

I dag står Axel Sjöberg, porträtterad i brons av Carl Eldh, på backen utanför Sandhamns värdshus och från den 10 december kommer han att ägnas en omfattande utställning i Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken i Stockholm.

Olle Granath
utställningskommissarie

 

Skribent: Åsa Blomqvist Jonsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info