Hoppa till sidans innehåll

Idrotten Vill

10 MAR 2016 08:05
Svensk barnidrott har en del problem och Riksidrottsförbundet, RF förtydligade för ett tag sedan hur barn- och ungdomsidrott ska bedrivas. RF:s budskap är tydligt: Barn är inte små vuxna. De måste få idrotta på sina egna villkor där barnens bästa och deras utveckling sätts i centrum. Seglarförbundet är nu ett av många förbund som ser över hur barnverksamheten bedrivs.
  • Skapad: 10 MAR 2016 08:05

- Segling ska vara tillgänglig för alla. Vi vill inte vara en idrott som slår ut. Vi måste få fler seglare och vårt mål är att idrotten ska vara ett livslångt intresse. Inte något som tar slut när man är 13-14 år för att man inte platsar, säger Marit Söderström Nord, ansvarig för juniorfrågor på Seglarförbundet.

I RF:s idédokument ”Idrotten vill” finns riktlinjer för svensk barn- och ungdomsidrott. I maj 2014 kom RF med ett förtydligande till dessa. Syftet är att befästa hur barnidrotten ska organiseras för att möjliggöra aktivt deltagande i flera idrotter och motarbeta tidig elitsatsning och utslagning.

Anledningen till att RF tyckte att ett förtydligande behövs är att man anser att riktlinjerna inte efterlevs. Från RF:s sida är budskapet till specialförbunden tydligt: ”Det här duger inte länge. De sporter som inte följer våra riktlinjer kommer att få mindre stöd från oss”.

- Vi tycker att både riktlinjerna och förtydligandet är bra. Om vi inte jobbar efter de här riktlinjerna så förlorar vi inte bara bidrag. Det leder också till en för tidig specialisering och därmed också en utslagning som följd, säger Marit.

Anders Wahlström är ansvarig för barn- och ungdomsidrott på RF. Han har varit med och arbetat fram anvisningar som ska underlätta för föreningar och tränare att följa riktlinjerna.

- Ju tidigare man försöker identifiera och välja ut vilka som anses vara talanger, desto större risk är det att man blandar ihop talang och fysisk mognad och väljer ut de som är tidigt utvecklade. Men det går inte att se på ett barn vem som kommer att bli den bästa idrottaren som vuxen, säger Anders Wahlström och fortsätter:

- Att tidigt välja är ingen bra väg till senare framgång. Att vara aktiv i flera idrotter utvecklar tvärtom en mängd färdigheter som inte tränas på de grenspecifika passen. Huvudmålet med tävlandet i unga år är att stimulera till långsiktig utveckling och ett livslångt idrottsintresse, inte att kortsiktigt vinna segrar och låta några sitta på bänken.

Varje specialförbund väljer att gå olika långt. Inom segling vill förbundet sätta en gräns vid 12 år. Är man tolv eller yngre ska man inte tävla utomlands och inte heller tävla i kvalserier där några slås ut.

- Jag tycker det här är bra regler. Men det är inte helt enkelt. Och man kan inte bara säga att idrott för 12-åringar ska vara en lek. Många yngre tycker inte alls det är en lek. De vill ha tävlingsmomentet och de vill träna mycket, målmedvetet och hårt. Det är det roliga för dem, säger Marit som vet att hon har ett stort arbete framför sig att förklara förbundets syn på saken. 

- Vi måste självklart låta alla komma till tals. Även de som idag har en annan syn på frågorna än vi. Och det är givetvis inte lätt att förändra en verksamhet som man bedrivit på ett, för många, bra och framgångsrikt sätt i årtionden, säger Marit som dock har målen klara för sig:

-  Vi måste bli fler seglare, vi måste få ner kostnaderna i vår sport och vi måste följa RF:s riktlinjer, säger hon.

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer