Hoppa till sidans innehåll

Klassregler Respitregler

05 DEC 2018 11:10
Klassregler för olika handikappsystem.
Det är inte möjligt att tillmötesgå seglares mycket varierande krav på kostnader, precision etc. med ett enda respitsystem. Därför finns respitsystem för olika nivåer och ambitioner. Tanken är att varje seglare
  • Uppdaterad: 05 DEC 2018 11:10

Regler SRS 2022

Regler IMS/ORCi - Special Regulations 2020-2021

Regler IRC 2022

Regler NORrating

Regler DH (Dansk Handikap)

 

Det är inte möjligt att tillmötesgå seglares mycket varierande krav på kostnader, precision etc. med ett enda respitsystem. Därför finns respitsystem för olika nivåer och ambitioner. Tanken är att varje seglare ska kunna välja den typ av system som passar honom eller henne bäst.

SRS
SRS-systemet är ett svenskt respitsystem och det är baserat på båttypsjämförelser och allmän kunskap om våra vanligaste båttyper. Båtägare ansvarar för att båten stämmer med specifikationen för båttypen eller SRS-mätbrevet. SRS administreras av SSF och den Tekniska kommittén.

IRC
Ett engelskt respitsystem som administreras av RORC, och det är utvecklat från det tidigare Channel Handicap System, CHS. I 1997 döptes systemet om och namnet ändrades till IRC. Samtidigt introducerades ett nytt system, avsett för rena 'racers' som fick namnet IRM. Den 31 december 2007 la RORC ner IRM. IRC används i dag i 32 länder och drygt 6000 båtar tar årligen ut mätbrev. IRC används sällan för kappseglingar i Sverige. Kontakta SSF för mer info eller ansökan.

ORC Int
ORC International, (f.d. IMS) och ORC-Club är respitsystem som internationellt administreras av Offshore Racing Congress (ORC), i Sverige av Svenska Seglarförbundet. För att få ett ORC Int.-mätbrev krävs omfattande mätningar av skrov, segel och rigg såväl på land som i sjön. Båtar som redan är skrovmätta klarar sig med något enklare mätningar.

ORC Club
För att få mätbrev för ORC Club är krävs ingen mätning av mätman, ägaren kan själv mäta sin båt. Båtägaren ansvarar för att inlämnade uppgifter är korrekta. Systemet baseras på IMS och administreras i Sverige av Svenska Seglarförbundet

Skribent: Patrik Erlandsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info