Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulricehamns Kappseglingssällskap

Ulricehamns Kappseglingssällskap


Ulricehamns Kappseglingssällskap vill med sitt deltagande i ”Utmaningen för SSF Seglarskola 2015” få fler aktiva ungdomar i åldern 16-20 år i sin förening. Både ungdomar som tidigare varit aktiva i andra idrotter men också de som aldrig varit aktiva i föreningsidrott tidigare. Dessutom vill de etablera ett långsiktigt samarbete med lärarna på en av gymnasieskolorna i närområdet. 

Så här berättar de om hur det har gått för dem med ”Utmaningen” hittills:
Under maj träffade vi klassen som skall prova på segling samt gymnasieläraren i idrott och hade en teoriintroduktion på deras idrottslektion. Under lektionen berördes nedanstående punkter, med utgångspunkt i ämnesplanen i gymnasiekursen Idrott och hälsa 1 samt segling som idrott.

  1. Segling som idrott och/eller friluftsliv. Segling är en tävlingsidrott och en OS-gren men även en källa till friluftsliv.
  2. Redskap inom seglingen, skillnaden mellan jolle och kölbåt.
  3. Vad är utmärkande för en bra seglare? Liten diskussion med grund i idrottsämnet (styrka, uthållighet…)
  4. Säkerhet. Flytväst ett obligatorium! Genomgång av olika typer av flytvästar. Andra viktiga säkerhetssaker, såsom lämpliga kläder, vattenflaska, keps, studera väderprognos etc.
  5. Segelbåtens delar. Genomgång av begrepp såsom för, akter, mast, segel, bom, skot…
  6. Praktiskt moment: Alla elever gör stoppåtta och pålstek.
  7. Praktisk genomgång (tider etc. inför kommande segling).

Senar i maj kom klassen till Ulricehamns Kappseglingssällskap för att prova på segling. Vid detta tillfälle var två idrottslärare med, samt ett par lärare från Fordonsprogrammet. Få av eleverna visade sig vara eller ha varit aktiva i någon annan idrott. Alla elever erbjöds under eftermiddagen att prova på Accessjolle, Trissjolle samt kölbåt (Stortriss). En del av ungdomarna antog utmaningen och provade på alla tre båttyper. Även idrottslärarna och lärarna från Fordonsprogrammet testade på. Det var bra seglingsväder med vindar på 3-5m/s. 

Tack vare detta har vi fått en mycket god kontakt med idrottslärarna på Tingsholmsgymnasiet och de har fått god inblick i vår verksamhet. Redan nu har vi bokat in att göra samma sak igen nästa år.

Här hittar du Ulricehamns Kappseglingssällskaps hemsida.

Ulricehamn 2

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:16 Skribent: Theres Wolgast
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer