Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kämpinge VSK

Kämpinge Vattensportklubb


Kämpinge Vattensportklubb tycker det är dags för en nystart. Som nybliven SSF Seglarskola kommer de erbjuda alla som är över nio år och kan simma 200 meter att vindsurfa. De vill tydligt välkomna såväl unga som gamla, flickor och pojkar. Hela familjen eller kompisgänget ska kunna vindsurfa tillsammans så att de kan dela sina upplevelser med varandra och skapa en stark gemenskap. Det ska vara en bred verksamhet som också når de som vanligtvis inte kommer i kontakt med seglarskoleverksamhet.

Så här summerar de sin medverkan i ”Utmaningen”:
Vår nystartade vindsurfingverksamhet har under sommaren 2015 haft en stigande utveckling. I april påbörjade instruktörerna planeringen med hemsida, kursupplägg, finansiering av material, bokningssystem, förvaring osv. Ledare deltog på en instruktörskurs för att bli certifierade vindsurfinginstruktörer och blev godkända. Detta medförde att vi kunde bli en certifierad seglarskola. Alla nybörjar/fortsättningskurser har genomförts med en certifierad instruktör, vilket har inneburit att standarden på våra kurser varit kontinuerligt hög.

Intresset för vår verksamhet ökade markant efter vår lyckade prova-på-dag den 21/6 då cirka 50 personer provade på vindsurfing. Efter denna dag blev många kurser fullbokade och flera hörde av sig för privatkurser. Halva juni och hela juli erbjöd vi nybörjarkurser och privatkurser. Då vi tidigt i juli insåg att intresset för fortsättningskurser och ytterligare nybörjarkurser var stortinförde vi ett Drop-In-system för att erbjuda så många som möjligt möjligheten att surfa.

Var vädret inte till vår fördel, kunde vi alltid erbjuda annan vattenaktivitet, som vågsurf, SUP, kajak eller vattenskidor. Under juli och augusti månad har vi även genomfört vindsurfingträning nästan varje måndag. Träningarna har skapat möjlighet för fortsättare och avancerade surfare att vindsurfa på en högre nivå, också tack vare att vi har hyrt in instruktör Klas Wilhelmsson som är utbildad på högre nivåer än vad våra egna instruktörer är. Fokus har legat mycket på hur man tävlar med Kona ONE. Vi har alltså successivt fört in tävlingsanda i klubben på ett roligt och gemensamt sätt. Vi har varit ca 7-12 deltagare per gång. Två av våra klubbmedlemmar tävlade i SM i augusti under klubbens namn. Det var första gången vår klubb har deltagare i en nationell tävling.

Under sommaren har vi inlett en del samarbete tack vare den nya verksamheten. Det har varit framförallt tre vindsurfinginriktade klubbar (KVSK, Hittarp WeSurf, Vikens seglarsällskap) som har haft gemensamma träningar/tävlingar för att ta Kona One vindsurfingen till en ny nivå i Skåne. Som tidigare nämnt har fokusen legat på tävlingsmoment, men oavsett om man varit tävlingsaspirant eller surfat för skoj skull, har klubbarna välkomnat alla som varit intresserade och som har grundläggande kunskaper i vindsurfing. Samarbetet är något som diskuterades redan sommaren 2014 mellan Magnus Lindstedt (Hittarp) och ordförande i KVSK JanEric Ekberg. Att det i år har blivit till verklighet är en enorm framgång.

Den första augusti var vi en aktör under den årliga tillställningen vid Falsterbokanalen, Havets dag. Här fick alla som ville prova vindsurfing göra detta gratis. Vi ser gärna att KVSK även fortsättningsvis kan medverka vid denna tillställning och liknande under kommande år. Vi kommer dessutom försöka att ha ett samarbete med cykelklubben i Höllviken, som har vuxit under de senare åren. Vi skulle egentligen haft ett utbyte med denna klubb i år där deras medlemmar skulle få prova vindsurfa utan kostnad, men då en krock skedde med Havets dag, var vi tvungna att dra oss ur. Ett framtida samarbete är det dock fortfarande tal om.

En idé har varit att erbjuda självorganiserade aktiviteter. De medlemmar som gått kurs och är över 18 år får tillgång till nyckelkort till klubben. Detta innebär att man själv (tillsammans med annan) kan ta ut vindsurfingbrädor och surfa. Detta har utnyttjats i hög grad och vi kommer att utveckla detta under kommande säsonger. Sommarsäsongen avslutades med en klubb dag där alla medlemmar och prova på medlemmar bjöds in. Aktiviteter som vindsurfing, vattenskidor, SUP, kajak, simning mm erbjöds, liksom olika lekar.

Tyvärr var vädret inte det bästa, men trots detta var det mellan 40-50 personer som tog sig till klubben och flertalet var ute på havet i olika aktiviteter. En ny självorganiserad verksamhet kallad “poängjakt” testades. Det innebar att man under dagen skulle ta sig runt bojar, som var utlagda i havet. För varje boj man passerad fick man en poäng. Om man samlade ett visst antal poäng, beroende på ålder, fick man en lott och var man med i utlottningen av T-shirtar. Man kunde få max tre lotter.

Under 2015 har Kämpinge Vattensportklubb värvat ca 45 nya medlemmar en ökning med 37 % jämfört med föregående år. Samtidigt har klubben engagerat 68 prova på medlemmar som deltagit vid ett eller flera tillfällen då vattensportaktiviteter erbjudits. Totalt innebär detta ett klubbengagemang på 230 individer under årets gång, en ökning med nästan dubbelt så många nya deltagare sedan 2014 (230/118= +95%). Till stor del beror detta på den vindsurfingsatsning klubben har gjort i år.

Stora delar av de nykomna medlemmarna är från närområdet runt om näset, men även ifrån andra delar i södra Skåne som klubben vanligen inte får deltagare ifrån. Även turister har hittat till klubben. Det visade sig att många hittade oss genom vårt uppmärksammande i Sydsvenskan som besökte oss på vårt första prova på event. Vi fick en bild på förstasidan med artikel. Denna publicitet var mycket bra för vår verksamhet, men även bra publicitet för segling och vindsurfing i stort, och vi tror att det är en av anledningarna till att vi nått ut till en så pass stor målgrupp.

Medelåldern för våra kursdeltagare ligger främst runt 13-17 och 25-45, men vi har även nått ut till pensionärer samt yngre deltagare. Innan uppstarten åkte vi runt till grundskolor i närområdet och presenterade vår vision vilket vi tror är anledningen till att deltagandet i åldersgruppen 13-17 blev så pass stor. När vi i år startade upp verksamheten var vår vision att få ut hela familjer på havet, vilket har visat sig få stor respons. Vi har haft många stora bokningar i form av hela familjer, mammor, pappor, systrar och bröder som dessutom har fortsatt hyra brädor efter att de har gått nybörjarkursen. Vindsurfingen har spritt sig som ringar på vattnet. Utöver familjer har vi haft flera kompisgäng i den yngre åldersgruppen, från denna grupp har många nya medlemmar värvats och de har fortsatt komma till KVSK på drop in tiderna som vi hade senare delen av sommaren.

Klubben kommer under 2016 göra insatser i form av att fortsätta informera grundskolor i närområdet och försöka skapa ett samarbete med Vellinge kommun för att få fler ungdomar att ge sig ut på havet.

Sammanfattningsvis har vi haft en lyckad förstasäsong och intresset har varit större än väntat, både för kurser och hyrning av bräda och vi har dessutom sett en markant ökning för medlemskap. Vi har nått ut till en yngre målgrupp som tidigare varit bristande, men har även nått fler i den målgrupp som varit dominant. Att starta upp en ny verksamhet har varit ett ständigt idébollande, många utmaningar, energifullt, klubbutvecklande men framförallt väldigt rolig. Det har också varit ett ekonomiskt risktagande då vi inte säkert vetat om det fanns tillräckligt intresse även om vi prövat detta under 2014. Medgångarna har varit många och motgångarna få. Vädret är en faktor som man kan räkna till det sistnämnda. Trots detta har vi haft ett stigande resultat, även ekonomiskt, som vi i efterhand är otroligt stolta över och denna bas vi sommaren 2015 har byggt upp är en bra utgångpunkt för kommande år. Vi har fått idel positiva kommentarer om att det har varit roligt att det varit så stor verksamhet på klubben och att så många, båda unga och gamla, kunnat gå på vatten. Genom uppföljning till deltagare 2015 hoppas vi på många återkommande nästa säsong. Vi är måna om långsiktiga klubbmedlemskap, men vill också erbjuda tillfälliga gäster att vindsurfa, och tycker det är viktigt att våra deltagare trivs och känner trygghet hos/med oss. Vår avsikt är att till nästa säsong bjuda in alla som surfade under 2015 till prova-på-dagar för att ta vid där vi slutade årets säsong. Vi ser fram emot en framtid där det är lika vanligt att gå på vatten som att gå på land. 

Så här berättar de om hur det har gått för dem med ”Utmaningen” t.o.m. juli:
Vårt första prova på-tillfälle gick superbra! Ca 50 deltagare ute på havet och några till på land som enbart tittade. Sydsvenskan kom dessutom dit och filmade och skrev om oss, här finns länken till den artikel Länk till sydsvenskan.se/.../mer-vind-i-surfseglen/. Vi fick också vara med på förstasidan i Sydsvenskans tryckta upplaga. KUL!

Vi hare en drop in dag den 7/7 och trots väldigt mycket vind tycker vi att det var ett stort intresse från allmänheten. Ca 20 personer surfade med oss, mestadels nybörjare, men även en hel del återfallssurfare från åttiotalet som nu tar med sina barn till vår surfskola. Här är några bilder från i tisdags. 

Här hittar du Kämpinge Vattensportklubbs hemsida.

 

 

Kämpinge 1

Kämpinge 2

Kämpinge 6

Kämpinge 3

Kämpinge 7

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:16 Skribent: Theres Wolgast
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer