Hoppa till sidans innehåll
Foto: ESS Jolle

Edsvikens Seglarskola Jolle


Edsvikens Seglarskola (ESS) Jolle vill med sitt deltagande i ”Utmaningen för SSF Seglarskola 2015” minska steget in i klubben för de som bor i deras närområde. För runt sjön Edsviken där de håller till finns promenadstråk, parker och badplatser där många rör sig på sommarhalvåret. Människor som ser deras seglingsverksamhet på vattnet och blir nyfikna. Dock verkar steget till att anmäla sig till en kurs för stort om de inte sedan tidigare känner till segling som sport eller känner någon som seglar. ESS Jolle vill därför marknadsföra sin verksamhet till en större målgrupp genom att låta människor som rör sig runt Edsviken få möjlighet att prova på segling. De får en positiv upplevelse av segling och steget till att anmäla sig till en seglingskurs blir mindre.

Så här summerar de sin medverkan i "Utmaningen":
Varför ska inte alla ha en möjlighet att testa segling? Ja, det undrade vi på ESS Jolle och kom då på den enkla lösningen att ha gratis prova-på-segling. Detta visade sig vara en utmärkt idé som inte bara fått Sollentunaborna att lyfta ögonen för segling, utan våra prova-på-seglingar har även haft långväga gäster. Aldrig förr har vi fått så många nya kontakter som vill involvera sig i seglingslivet.

Under tre fantastiska helger droppade det ner folk från hela Sollentuna för att uppleva världens bästa sport. Familjer, par, joggare, kompisar och morföräldrar - ja alla generationer visade intresse av att njuta av stund på vattnet. Vissa av dem hade besöket i veckor medan andra hade sett att det var öppet och bara kommit på slump. Flytväst och lite extrakläder fanns att låna, fika fanns att äta, det var helt enkelt bara att komma ner till vattnet och ha kul i båtarna.

Ansiktsuttrycken var minst sagt varierande hos de som för första gången skulle kliva ner i en liten jolle med stora kapsejsningsmöjligheter. Men med en instruktör till hands i varje 2-krona, kände de sig snabbt lika trygga som fisken i vattnet. När de ca 20 min senare åter var i hamn hade deras nervösa miner förvandlats till förundrad glädje. Mazin sa, "Det var jätteroligt och kul". Ghada berättade att hon "verkligen tyckte om att segla" och Vida 9 år ropade att det var "jätteroligt!" medan hon sprang till sina föräldrar för att berätta om hela upplevelsen på vattnet in i minsta spännande detalj. Andra deltagare hade lång erfarenhet av segling i den ena båtklassen efter den andra, och det var riktigt ärofyllt att möta seglingslegender i vår lilla havsvik i den lilla förorten Sollentuna - som nu hade förvandlats till seglingsmetropolen Sollentuna.

"Det här tyckte barnen var toppen! Vilket roligt initiativ - mycket uppskattat att få prova på jollesegling. Vill gärna ha info om läger etc." Jenny, mamma.

"Mycket bra initiativ. Enkelt, bara att komma ner och prova. Väldigt trevligt och positivt bemötande, gör att man vill bli medlem och komma ner och segla. Vi kommer definitivt komma ner och provsegla igen." skrev Lars, pappa. Och visst kom de mycket riktigt tillbaka nästa helg, och denna gång med sonens hela kompisgäng också!

"Jag och min son Anton var på er drop-in segling idag och det var en stor succé... Vi ska se om vi kan få ihop logistiken för en veckas sommarläger och i sådant fall bokar vi in Anton direkt. För övrigt måste jag säga att jag aldrig blivit så bra bemött av en klubb tidigare, instruktörerna ni har är verkligen i toppklass." skrev Ola, pappa.

Resultatet av våra prova-på- seglingar blev alltså mängder glada miner och ett explosionsartat intresse för segling i Sollentuna! Det har lett till att skolor, företag och privatpersoner har kontaktat oss under resten av året och förfrågat skräddarsydda seglingstillfällen, seglarkurser, tips inför köp av båt och alla möjliga funderingar kring tema segling! Vi har glatt arrangerat eventseglingar i mängder och våra ordinarie helgkurser, sommarläger och kvällsträningar har fyllts på både bredden och längden av nyblivna seglare och gamla åter uppväckta seglingsveteraner. Att få göra denna satsning med Påhittigaste Seglarskolan är minst sagt en otrolig möjlighet att sprida och väcka intresset för segling hos alla åldersgrupper och kulturella grupper. Dessutom har satsningen satt segling på kartan i Sollentuna vilket har lett till att lokaltidningarna flera gånger har skrivit om vår seglingsklubb vilket sprider seglingen vidare i Sollentuna.

Prova på seglingarna har varit så lyckade att vi kommer fortsätta bedriva dem hos ESS Jolle.

Så här berättade de om hur det gått inför sommaren:
På våra första tre prova-på helger och dagar har vi haft cirka 170 personer som fått testa på att segla helt gratis.  Vi har fått massa med positiva kommentarer så som:

”Det var jätteroligt och kul”, Mazin. ”Jag tycker om detta”, Ghada.  ”Jätteroligt”, Vida 9 år.

”Det här tyckte barnen var toppen! Vilket roligt initiativ- mycket uppskattat att få prova på. Vill gärna ha info om läger etc.” skrev Jenny.

”Mycket bra initiativ. Enkelt, bara att komma ner och prova. Väldigt trevligt och positivt bemötande, gör att man vill bli medlem och komma ner och segla. Vi kommer definitivt komma ner och provsegla igen.” skrev Lars.

Dessutom skrev Ola:

… Jag och min son Anton var på er drop-in segling idag och det var en stor succé… Vi ska se om vi kan få ihop logistiken den veckan och i sådant fall bokar vi in Anton. För övrigt måste jag säga att jag aldrig blivit så bra bemött av en klubb tidigare, instruktörerna ni har är verkligen toppklass.

Vi hade också en gymnasieskola på prova på segling. Det kom 15 ungdomar i 18-års ålder och det blev jättelyckat. De vill komma tillbaka i höst. 

Här hittar du ESS Jolles hemsida.

Du kan också följa dem via deras Facebooksida
Facebook; ESS-Jolle-Seglarskola

ESS Jolle IMG_9487

ESS Jolle IMG_9506

ESS Jolle IMG_9563

ESS Jolle IMG_9520

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:16 Skribent: Theres Wolgast
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer